Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Dom kallade oss läktarkramare

Arbetarbladets kulturredaktör om Strömvallens framtid, efter ett hoppfullt möte.

Annons

Dom kallade oss läktarkramare, vi som påpekade att Strömvallenbyggnaden från 1923 var av idrottshistoriskt värde.

Då. För snart tio år sedan. När hela rasket skulle rivas.

Strömvallenanläggningen svartmålades av sportfolket för att visa hur mycket GIF och Gävle behövde en bättre arena.

Den gamla behövde framstå som ett sunkigt skithål.

Det gav effekt. I dag finns nya flotta Gavlevallen på Gavlehov.

Men det var inte enbart en fotbollsfråga.

Det låg också i politikernas intresse att få tillgång till attraktiv, centralt belägen mark, som kunde exploateras.

Nu är vi där. Ett principbeslut har tagits om att bygga bostäder på den övergivna Strömvallen.

Strömvallens högtidliga invigning 3 juni 1923. Bild ur gammal Gävlefilm.

Under åren som gått har med all tydlighet framkommit att själva läktarbyggnaden är i byggnadsminnesklass. Gävles Strömvallen var, när den invigdes, Sveriges näst finaste idrottsanläggning, efter pampiga Stockholms Stadion.

Den kan knappast röras.

Så, menar politikerna allvar, ska det stå en hundra meter lång läktare mitt i ett lägenhetsområde?

Vad ska den föreställa? Ett skulpturalt monument i en park? I så fall krävs en omgivande jättepark. Ska den bommas igen med plank för att inte bli vandaliserad? ”Vad är det där, pappa?” ”Sssch, mitt barn, gå inte i närheten av spökhuset.”

Nej. Planerna är helt orealistiska. Jag tror att politikerna insåg det, på ett öppet möte i Gävle på tisdagskvällen. Gestriklands Fotbollförbund hade kallat. Partirepresentanter kom och mötte föreningsmänniskor med goda argument för att använda Strömvallen till det som den i dag är avsedd för: fotboll.

Antalet fotbollslag har ökat lavinartat. Det behövs fler platser för träning, matcher, skolidrott och spontanidrott. Det låter självklart. Strömvallen finns redan. Nyttja den.

Politikerna tog intryck. Åtminstone som det lät. Enligt Gävletidningarnas sportkrönikör Stisse Åberg är Strömvallen så gott som räddad.

Imponerande stadionbygge i Gävle 1923.

Men man ska inte komma ifrån att det finns konflikter trots allt. Bostadsbyggandet ses som en prioritet i en växande stad. Och att driva en anläggning kostar en summa. Om den inte är stor, så konkurrerar den ändå med andra, inte bara fritids- utan kultursatsningar.

Även för andra kultur- och fritidssatsningar gäller argumentet att de i längden ger en samhällsekonomisk vinst som inte syns på räknepapperet.

Å andra sidan, i fallet Strömvallen finns inget alternativ. Gävle måste förhindra den kulturhistoriska skandal som är på väg. I dag står platsen öde. Uppriven runt omkring av grävskopor. Berövad föremål, fjärrvärme och el utom till övervakningskameror.

Om inget görs har man i själv verket gjort något oförlåtligt. Nämligen låtit ett nationellt kulturhistoriskt intresse självdö.

I januari 2009 förklarade Riksantikvarieämbetet att Strömvallens äldre läktare var angelägen att skydda enligt kulturminneslagen.

Men man konstaterade också att Strömvallen sammantaget utgör en miljö av högt kulturhistoriskt värde, som exempel på idrottsmiljöer som i dag i mycket begränsad omfattning finns kvar.

Det är inte bara en byggnad det gäller, det är platsen som måste leva vidare och berätta.

Heder åt Gestriklands Fotbollförbund som vaknat och vill göra en insats.

Tusentals Gävlebor strömmade till när Strömvallen skulle invigas.

Deras önskan gäller i första hand att få använda Strömvallen fram tills bostadsbyggandet kommer igång; det kan dröja tre år, fem eller tio.

Men helst längre. Goda städer kräver öppna ytor, grönområden och gemensamma platser som idrottsplaner. Erkänt av politikerna inte minst i tidigare storstilade visioner om ett grönskande å-rum. Idén att bygga igen de ytor som finns för att anlägga nya någon annanstans, är kanske lite korkad?

Strömvallens framtid verkade efter tisdagens möte i alla fall plötsligt ljusare.

Sportfolket har inflytande i Gävle. Ibland är det faktiskt tur.

Dom kallade oss läktarkramare. Jag är glad att den allmänna attityden till Strömvallen tycks ha ändrats, från riva! till rädda! No hard feelings. Vi kallar dom läktarkramare.

Mer läsning

Annons