Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: En feministikon tar plats bland gubbarna

Annons

Författaren Sara Stridsberg, 43, blir ungdomligast av De Aderton när hon tar plats i det fina sällskapet i december.

Närmast i ålder är Lotta Lotass, född 1964.

Av de nuvarande ledamöterna har bara Katarina Frostenson varit yngre vid sitt inträde. De flesta har fått vänta tills sent i karriären.

Senioren, språkprofessorn Göran Malmqvist, är i dag 91 år. Han hade fyllt 61 när han valdes in i Svenska Akademien 1985.

Författaren Klas Östergren var den person som senast tog plats. Fast han fick också vänta tills han kom närmare pensionen.

Männen utgör fortfarande majoritet. De Aderton platserna fördelas på tolv män och sex kvinnor.

Men håller en ny generation av bildade kvinnor på att ta över bland de bildade gubbarna? I sin egen långsamma takt händer det kanske.

En föryngring och förnyelse förväntas. Och de nytillkomna, jämförelsevis unga, kvinnorna kommer att kunna regera på parnassen länge.

Sedan förra året sitter litteraturprofessorn Sara Danius i högsätet som Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Den första kvinnan på posten.

Nu inträder Sara Stridsberg som kallats glödande feminist, som skrivit om starka kvinnor och för den feministiska kulturtidskriften Bang. Som studerat genusvetenskap och därtill juridik.

Det var Sara Stridsberg som översatte Valerie Solanas feministiska stridsskrift ”SCUM manifestet” till svenska 2003 och fick förorättade snubbar att rasa.

På boksläppet minglade den entusiastiska översättaren, enligt Dagens Nyheters rapport, omkring i randiga Pippi-Långstrump-kalasbyxor. Hoppas hon tar fram dom till Nobelfesten!

Sara Stridsberg introducerade inte bara SCUM-manifestet i Sverige, hon var också med om att starta den svenska motsvarigheten SKAM – en sammanslutning av författare som ville bryta ner det litterära patriarkatets makt.

Det är den personen som blivit invald i Sveriges mäktigaste akademiska sällskap. En feministikon – även om det på senare tid mest talats om hennes storartade romankonst. Men dubbelt kanonbra.

Mer läsning

Annons