Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Goddag yxskaft i Kulturgävle

Annons

Konstnärsmaterial.

Häromdagen varnade jag för klotterpanik. Efter ett debattinlägg från en Gävlepolitiker. Liberalernas Kjell Helling krävde totalsanering av staden. Han passade samtidigt på att såga Länsmuseets lagliga graffitivägg. Bara sådär. Som om det var Länsmuseets fel att taggarna på andra ställen blivit fler. Fastän påståenden om sådana samband saknar bevis.

Så kommunala graffitiväggar i Gävle är uppenbarligen inte att tänka på. Inte nu längre.

Trots att kommunen låtit göra en utredning med syfte att undersöka om det vore möjligt.Utredningens slutsats blev ett ja. Ja, medborgarna borde få möjlighet att bidra med konst i det offentliga rummet.

Ett av förslagen är att ”fastställa ett par lagliga väggar alternativt tunnlar att använda för utsmyckning genom sprejkonst”.

Utredningen gjordes av Gävle kommun under 2014. I arbetsgruppen ingick Ninni Berggren Magnusson och Andreas Tuveson från kultur- och fritidsförvaltningen, samt dåvarande Konstcentrumchefen Anna Livion Ingvarsson (hon som sedan fick sparken).

Ett direkt resultat är faktiskt att Kulturskolan fått graffitikurser på schemat.Men ingen laglig kommunal graffitivägg har blivit verklighet. Det var därför jag skrev (Arbetarbladet Kultur 13 augusti) att frågan är iskall.

Mot detta vill dock socialdemokraten Elin Lundgren protestera. Hon var en av de politiker som ursprungligen initierade utredningen, tack Elin Lundgren.

Hon påpekar i ett mejl att hon kämpar vidare.

Bland annat genom att så sent som i våras ha ställt en interpellation i kommunfullmäktige, om vart de lagliga väggarna tagit vägen.

Martina Kyngäs, ledande kulturpolitiker i Gävle, avfärdade frågan om lagliga graffitiväggar.

Martina Kyngäs, Kristdemokrat och kultur och fritidsnämndens ordförande i det nya borgerliga kommunstyret, besvarade frågan.

Hon gjorde det med en originell egen tolkning av uttrycket ”armlängds avstånd”. Uttrycket används inom kulturpolitiken för att markera att makten inte ska kunna censurera yttrandefriheten genom att exempelvis lägga sig i vilka utställningar som visas.

Hålla avståndet. Självklart.

Men Kyngäs nyttjar armlängden för sitt eget syfte. Eller har fått intentionen om bakfoten. Hon påstår att kommunala väggar för måleri vore att lägga sig i det konstnärliga innehållet. Alltså, tillhandahållandet av en tom duk. God dag, yxskaft!

Politikernas uppdrag är att ge konsten förutsättningar att finnas. Själva infrastrukturen. Biblioteket för litteraturen. Konserthallar och orkestrar för musiken. Scener och ensembler för teatern. Konsthallar och andra rum för konsten.

Inte konstigare än så.

Men Gävles ledande kulturpolitiker har också i grunden en egen syn på saken. Som hon passar på att deklarera:

”Konst i alla dess former lever på det egna engagemanget och byggas upp underifrån, det är grunden i vår politik och vi vill vara tydliga med att vi arbetar för att så ska det förbli”, skriver Kyngäs i sitt interpellationssvar.

Bara mos låter det som för mig.

För hon kan väl inte mena att professionella konstskapare ska jobba häcken av sig och le? Att konst är en sak för glada amatörer? Att må bästa konstentreprenören vinna?

Jag tror att Martina Kyngäs fluffiga formulering är ett försök att underbygga ett annat av hennes argument mot graffitiväggar – nämligen att de inte är tillräckligt efterfrågade av Gävleborna. Kyngäs har inte hört några röster underifrån. Demokratisk valda politiska representanter räknar hon tydligen bort som folkets röst.

Frågan om lagliga graffitiväggar är kanske inte världens superviktigaste. Lagliga graffitiväggar är inte heller världens dyraste att förverkliga. Exempelvis Bollnäs beslutade nyligen att genomföra ett pilotprojekt med en laglig graffitivägg.

Men graffitin har kommit att bli en symbolfråga för vilken kultursyn som präglar politiken.

En ledande kulturpolitiker som säger god dag yxskaft kan betyda god natt för Kulturgävle.

Det vill vi ju inte. Så tala mig till rätta, Martina Kyngäs!

Mer läsning

Annons