Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: När får vi säga riksspelhen?

/
  • Johanna Bölja-Hertzberg håller kulningskurs på Sveriges första spelhenstämma som arrangeras i Oslättfors i helgen.
  • Spelmännens Bingsjöstämma på 1990-talet.

Annons

Äntligen har spelmansmusiken gjort upp med sitt manliga arv. Spelmansmusik skriver vi för sista gången. Spelhensmusik ska det heta!

Eller nja, riktigt så mycket revolution blir det nog inte på direkten.

Men i Gästrikland försöker åtminstone somliga göra skillnad. Nu anordnas Sveriges första Spelhenstämma. I Oslättfors några mil norr om Gävle.

”Stjernklart” kallas arrangemanget som hålls lördag 28 maj, med förstämma fredag 27 maj.

Det blir allspel, öppen scen, kulningskurs, visstuga, logdans, vallkonsert och horntillverkning.

”Alla är välkomna oavsett identitet eller instrument eller röst”, deklarerar arrangörerna. Som är Gävle Folkmusikförening, Gästriklands Spelmansförbund, Studieförbundet Bilda och konferensanläggningen Lugnet i Oslättfors.

Gästriklands Spelmansförbund har som synes inte bytt namn och inte riksspelmansmedaljerna heller.

Undrar om det kan vara Skäggmanslagets fel? Om inte de skönlockiga och eldiga hälsingegrabbarna i gruppen Skäggmanslaget kommit i vägen på 1970-talet och gett svensk folkmusik en förnyad popularitet, då hade kanske spelmans-ordet och idealen förändrats fortare.

Men istället för spelkvinna dök den jovialiska herrn Kalle Moraeus upp och fick eget program.

Än i dag associeras svensk folkmusik till manliga fiolspelare i hembygdsväst. Trots berömmelsen för Åsa Jinder som 1979, som 15-årig skolflicka, utnämndes till ”riksspelman” på nyckelharpa. Jo, nog skorrade uttrycket på alla håll och kanter.

Spelhenstämma börjar redan kännas bra att säga.

Sveriges allra första arrangeras som sagt i Gästrikland. Sångaren och kulningsexperten Johanna Bölja-Hertzberg medverkar. Hon är en av de starka folkmusikrösterna från Hälsingland numera.

Många kvinnliga (men få manliga) svenska folkmusikmusikanter är förresten sångare. De slipper därmed bli kallade spelmän. Men så låter det ju inte som om alla var inbjudna till yrket heller.

Mer läsning

Annons