Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Påskens mysterium – med bästa Gästrik Konst-tipsen

/

Annons

Likadant i år igen. Nej, jag menar inte Gästrik Konst. Jag menar det som händer efteråt. När jag säger att ”det blev inte i år heller, men nästa år, då jäklar ska jag se Gästrik Konst”. Denna tradition upprepar sig tyvärr med samma exakthet som Gästrik Konst.

Av egen erfarenhet vet jag alltså blankt ingenting om fenomenet konstrunda. Den är påskens mysterium. En uppflammande kulturhändelse som lockar horder. Medan konstkritikerna tar semester.

Den kristna påskens mysterium är en berättelse om död och uppståndelse. Överfört till gästrikerundan kan man kanske säga att konsten dör när den förvandlas till jippo – men återuppstår och får evigt liv när den möter människors blickar. Det är förstås i grund och botten fantastiskt att så många verk kommer att bli sedda och upplevda.

Konstnärerna får vara i händelsernas centrum över en veckända. Det är förresten också ett mysterium – hur de till vardags lyckas överleva på allt annat än sitt skapande.

Mystiskt med påsken är även dess färg. Gult har ovanligt kort livslängd. Gult känns ljust och vackert enbart till och med annandagen. Och påskriset hinner inte ens spricka ut sina friska nya blad innan vi slänger bort det, för fjädrarna känns så sjaskiga.

Och hur kommer det sig att påsken fortfarande inte tvagat av långfredagsstämpeln? Billigt lösgodis och förklädd julskinka, festligare blir det inte.

Så konsten tog över påsken. Det var väl det som hände. Det fanns en lucka. En mystisk spricka i muren för 16 år sedan.

Gästrik Konst har mest bara växt sen dess. 2013 utökades rundan med en samlingsutställning i Sandvikens Konsthall där alla deltagande konstnärer representeras. 2016 utökas den med Klotter i Kungen, eller närmare bestämt Klotter i vad som under påskens benämns Kungens Konsthall. Rätta takter, applåder för det! Vi klirrar med diamanterna. Nästa år, då jäklar.

*

Våra utfärdstips:

Elin Folkesson i Café Udden, Gysinge Bruk.

Emilia Lindberg i Dragonen, Gysinge Bruk.

Berit Norrbelius Lindberg i Krokiga smedjan, Gysinge Bruk.

Eva Bergenwall i Högbo Brukshotell.

Helena Linder i Högbo Brukshotell.

Marita Hayden i Högbo Brukshotell.

Margareta Persson i Keramikgalleriet, Högbo Bruk.

Carina Bodström, Ninni Gunnarsson och AnnMargret Johansson Pettersson i Ateljéhuset, Ulvsta, Ockelbo.

Peter Endahl i gymnastiksalen, Västerbergs folkhögskola.

Tema "Klotter" i Kungens Konsthall, Sandviken.

*

LÄS MER: Tidig konstfrossa.

Konst på gångavstånd inställt.

Mer läsning

Annons