Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturåret 2011 veckans topp

/

Annons

1. (ny) Kulturåret 2011

Vitt av nysnö och vitt som nysnö. Lena Adelsohn Liljeroth har inte hunnit uttala sig om något ännu.

2. (ny) Kulturåret 2010

Så här sammanfattningsvis ser vi bara höjdpunkter. Här är några Kulturtoppen-ettor från gångna veckor: Härliga Hedesunda, Sandvikens Lena Sjöberg, Erskineexperten Martin Åhrén, Miraklet i Chile, Brassfestival i Gävle, 50-öringen, Rolfcarlwerner, musikbibliotekschef Marika Andersson, OS-tv, Anna Jörgensdotter, Gävlekonstnärerna Marie Lindgren och Hjördis J Becker, Du-reformen, Jane Austen. Alla tiders långliggare blev Folkteaterns dansföreställning ”Kom ta min hand”.

3. (ny) Drottning Reuter

Suzanne Reuter gör sitt livs roll i aktuella tv-dramat ”Drottningoffret”, som mäktig och passionerad politiker. Reuter var chefen redan i sitcom-soffan i ”Svensson, Svensson” men nu växer värdigheten skyhögt över radhuslängan. Är det bara vi som kommer att tänka på Margareta Krook?

Foto: Johan Paulin/SVT

4. (ny) Prisade Pernilla

Före detta Folkteaternskådespelare vars film ”Svinalängorna” är storfavorit till Guldbaggegalan efter nomineringsregnet i tisdags. På fotot nedan syns Pernilla August som då hette Wallgren i karriärens begynnelse, på Gävlescenen tillsammans med Anneli Norberg i Oskarsons ”Tre systrar”.Foto: Folkteatern

5. (ny) PK

Det står nu klart att det kommer att vara pk att vara pk i år. Jomenvisst. Eftersom det politiskt korrekta har varit att inte vara politiskt korrekt så måste det ju till slut bli politiskt korrekt att vara politiskt korrekt. För det är väl hur otrendigt som helst att vara politiskt korrekt som politiskt inkorrekt när nästan alla är politiskt korrekta inkorrekta? Vi får passa på innan vinden vänder igen. Det kanske hinns med en diskussion om hur attityd blev viktigare än sakfrågor. Att man ska tycka som man inte ska för att tycka som man ska tycks som ett underligt maskineri.

Hedersomnämnande: Vårbokkatalogen. Den heliga skrift där förlagen presenterar alla kommande böcker. Från facklitteratur om fågelholkar till den stora biografin om Tomas Tranströmer. Följs av sommarbokkatalogen och höstbokkatalogen; i denna kulturadventskalender tar luckorna lyckligtvis aldrig slut.

Ut från listan: Julbonad I (1), Julbonad II (2), Erik Rask (3), En kultiverad stad (4), Bibliotek (5).

Mer läsning

Annons