Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturdebatt: Bevara graffitiväggen från skönmålning

Vill Gävles kristdemokrater ha diktatur med bara skönmålning av makten? Ylva Bandmann och Kiki Larsson, MP, försvarar den omdiskuterade graffitiväggen utanför Länsmuseet. "Heder åt museichefen", skriver de i sitt debattinlägg.

Annons

Gävlegraffitin visar sin styrka med en målning som skämtsamt kommenterar makten, från sommaren 2015.

KD vill att det graffitiplank, som sedan några år finns utanför Länsmuseet endast skall bemålas med vacker, bra, kärleksfull grafitti, inte den som fyller målarnas hjärtan, inte den som speglar ett samhälles avigsidor och som skulle kunna leda framåt i vårt samhälles utveckling.

Att ständigt kalla allt för vackert, kärleksfullt, bra kallas inom psykologin för Reaktionsbildning. Det är en försvarsmekanism som i alltför hög grad hos en person inte alls är bra. Tvärtom.

För att ett samhälle skall utvecklas, bli bättre för alla, krävs ju att vi ser vad som är fel, problematiskt. Först då kan vi åtgärda det.

Vi har en Tryckfrihetsförordning, som säger att alla får uttrycka det de vill, så länge man inte bryter mot lagstiftning om hets mot folkgrupp med mera. Detta är en viktig förordning i en vital, fungerande demokrati. Vi skall vara rädda om denna förordning och vårda den.

I diktaturer kan man inte uttrycka vad man vill. Där måste man tala väl, bra, vackert och kärleksfullt om makten och maktens män.

Både i år och förra året har polisen reagerat på graffittiplanket utanför Länsmuseet och ett kritiskt budskap mot dem själva. Heder åt museichefen och personalen, som vägrat censurera planket på polisens uppmaning. Polisen har då själva gått till planket och målat över det de funnit stötande.

Givetvis har de rätt att göra det i Tryckfrihetsförordningens namn, men man kan ju fundera över att de har tid och ork att göra detta, när de ibland inte har tid att utreda olika brott, som begås mot medborgarna.

Ylva Bandmann, MP, vice ordförande i Länsmuseet

Kiki Larsson, MP, ledamot l Kultur och fritidsnämnden

Mer läsning

Annons