Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturell bredd på Bergmanveckan

/
  • Ingmar Bergman fortsätter att göra avtryck på omvärldens filmpersonligheter.

Annons

Ett starkt dansprogram, karibisk mat och fokus på Ingmar Bergmans "Persona". Det är några punkter på årets Bergmanvecka, som inleds nu.

"Persona", en av Bergmans mest komplexa filmer, fyller 50 år och lyfts fram extra mycket under årets Bergmanvecka. Men festivalen ska inte ses som svårtillgänglig, menar verksamhetsledaren Helen Beltrame-Linné.

"Bergmanveckan är inte bara till för Bergmanälskare! Om man är kulturintresserad lovar jag att man kan hitta något som passar under Bergmanveckan", skriver hon i ett mejl till TT. Hennes dagar inför festivalstarten är så stressade att hon inte hinner prata i telefon.

Beltrame-Linné beskriver Bergmanveckan som en kulturfestival med ett varierat program, där allt från teater, dans, internationella filmer och gäster ingår.

Trots bredden är det ändå tydligt vad som lockar gäster som skådespelaren Willem Dafoe och regissörerna Andrej Zvjagintsev ("Leviatan") och Olivier Assayas ("Moln över Sils Maria") till Fårö. Anledningen stavas, enligt Beltrame-Linné, Ingmar Bergman.

"De flesta gästerna kommer för att de är nyfikna på ön som Bergman valde att jobba och leva på i över 40 år. Och för att hylla honom på något sätt: att delta på Bergmanveckan är ett sätt att tillkännage deras kärlek till Ingmar Bergman."

Vad ska man då inte missa på årets Bergmanvecka? "Den unika chansen att se film i Bergmans egen privata biograf, där det bara finns 14 platser", säger Helen Beltrame-Linné.

Mer läsning

Annons