Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturen tar över Almedalen

/
  • Almedalsveckan i Visby är alltid en ständig kamp där politiker, organisationer och ämnen slåss om uppmärksamheten. Kulturens företrädare hoppas i år på en stor, regisserad manifestation med sång, musik och tal.
  • KULTUREN TAR ÖVER. Stina Oscarson på stockholmska Orionteatern regisserar tisdagens kulturmanifestation i Almedalen.
  • Teaterintresserade kan se Helge Skoog repetera pjäsen

Debatt om kulturen i valrörelsen, liverepetitioner av pjäser och en stor manifestation mitt i Visby. Så ska kulturen slå sig fram till en plats på årets Almedalsvecka.

Annons

År 2005 var årets kultursnackis i Almedalen bildandet av Kulturpartiet – ett parti som snabbt visade sig vara fejk.

Årets stora kulturarrangemang lär bli tisdagens manifestation under slagordet ”Kulturen tar över Almedalen”.

Det är organisationen Koalition för kulturdebatt som arrangerar en happening där människotåg från olika håll i Visby ska mötas på Donners plats med sång, musik och tal.

För regin står Stina Oscarson, konstnärlig ledare på Orionteatern, initiativtagare till skuggutredningen om kulturpolitik och engagerad debattör.
– I Almedalen gäller det att ha starkast färger, skrika högst och springa snabbast. Vi väljer att göra tvärtom: Gå oerhört långsamt i diskreta färger och kläder utan loggor, säger Oscarson.
– Vi försöker göra något vackert, påminna om något skört, tidlöst och evigt som hela tiden tappas bort i den kulturpolitiska diskussionen.

Manifestationen ska avslutas med att Koalitionen släpper boken ”Att vara eller att vara en vara – visionen om en annan kulturpolitik”, med texter från de femton organisationerna och ett nyskrivet bidrag av Henning Mankell.

Kulturintresserade Gotlandsbesökare kan också gå på dagliga utfrågningar om kulturpolitiken. Bland de medverkande finns den moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och hennes företrädare, socialdemokraten Leif Pagrotsky.

Arrangör är arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst och syftet är, enligt kommunikationschefen Helena Faxgård, att försöka förtydliga skillnaderna mellan blocken.
– Det är viktigt att väljarna ser vilken kulturpolitik de röstar på. Om man bara läser partiprogrammen är skillnaderna alltför otydliga. Vi hade helst sett att det var partiledarna som debatterade hos oss. Både Mona Sahlin och Alliansen har sagt att kulturen ska bli en valfråga, men det har vi inte sett ännu.

Almedalsveckan pågår den 4 till 10 juli.

Erik Helmersson/TT Spektra

Mer läsning

Annons