Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhuvudstad eller gnöl

/

Karin Månsson ryckte i förra veckan in som etablissemangets försvarare och advokat. Jag hade i min artikel om invändningarna mot satsningen på att Gävle ämnar bli kulturhuvudstad velat åstadkomma en offentlig debatt inom socialdemokratin i denna fråga. Till min förvåning dyker Karin Månsson upp på podiet i stället. Ok, det är ju hennes jobb men jag hoppas fortfarande att en och annan mera framskjutet placerad s-märkt har målföret i behåll.

Annons

Karins utfall om ”gnölandet” förvånar också då det känns igen från länge sedan förflutna tider, då högerfolket avfärdade i hög grad berättigade krav på social rättvisa, just på detta sätt.

Jo, visst är det så att jag med många års erfarenhet av både kommunal och landstingskommunal ekonomi och budgetarbete vet en hel del om detta. Och det är långt ifrån så invecklat som du tydligen blivit lärd..

I praktiken är varje krona i den kommunala budgeten utbytbar och då måste man ställa alla anspråk på medel från den kommunala kassan mot varandra. Och det är just det jag vill att alla ska förstå.

Min föregående artikel i ämnet har i övrigt mötts med många ryggdunkningar och telefonsamtal samt också dagens ros vid två tillfällen. Bland de som gett sig tillkänna är många socialdemokrater på gräsrotsnivå som själva upplevt bristerna i det sociala skyddsnätet inom kommunen.

Kultur behövs, det har jag ingen annan uppfattning om än Karin Månsson. Men i valet mellan att tillfredställa i hög grad berättigade behov för utsatta grupper och individer eller att satsa ytterligare resurser på kulturområdet ser jag inget annat val än det första.

Gävle kommun har ju under ganska lång tid gjort många satsningar inom kulturområdet och är redan nu före många andra jämförbara kommuner. Även om satsningarna gjorts delvis genom att urholka stöd till befintlig verksamhet vilket på sikt kan äventyra vissa grenar av kultur- och fritidsverksamheterna, så återstår ändå ett rikt kulturliv i Gävle.

Jag har sett uppgifter cirkulera om att ”satsar kommunen 100 mkr på kulturhuvudstadsåret så kan man få det dubble igen”.

Fan trot? Den kalkylen vore mycket intressant att få analysera. Det är med kalkyler som med statistik, man kan få det att se ut som man vill.

Under de två senaste valrörelserna har budet från den s-märkta kommunledningen varit omfattande satsningar inom områdena skola, vård och omsorg. Nu har vi istället fått en situation där de målen inte ser ut att kunna uppnås på ett tillfredsställande sätt. Det är mindre än två år till nästa val, inte ska väl vi socialdemokrater gå på näsan i våra egna paradfrågor.

Alla ska vara med då får vi ett bättre samhälle.

Sven-Eric Lundahl

f d socialdemokratiskt landstingsråd i Gävleborg

Annons