Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturkiosken når högst

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(åter) Kulturkiosken
Mysigt och ofta överraskande galleri som drivs på uppdrag av Gävle kommun. Också en överraskning var att Kulturkiosken troligen ska flytta igen. Längre uppåt Nygatan, mer centralt. Det är bra. Men ner i en källare (antikvariatets)? Inte så bra. Utökade öppettider är ett måste, om vi ska gilla nyordningen. Mer av Heléne (Öfverström, utställningsansvarig) tack, inte mindre.


(ny) Christian Vasquez
Studsande, viftande, leende dirigent från Venezuela. Kastade slängkyssar till publiken och drev Gävle Symfoniorkester till storverk vid helgens framträdande i Konserthuset. Tolkningar av klassiska verk blandades med modernare stycken och ett uruppförande. Gammaldags? Glöm det.
Det möjligt att många Gävlebor fortfarande inte förstår hur enastående skickliga våra symfoniker är. Men det motsvarar alltså förmånen att ha ett fotbollslag i allsvenskan och ett hockeylag i elitserien.

(ny) Tuva Modéer
Många duktiga amatörskådespelare medverkar i Bernt-Olov Anderssons nya pjäs ”Maran” i Sandvikens Folkets hus. Bäst på scen är energiska Tuva Modéer. Hon bor i Torsåker, spelar fiol och dessutom tramporgel i bandet Madam Neruda. Mer vi vi inte, fast vi antar att vi borde.

(ny) Anna Livion Ingvarsson
Ni läste väl intervjun med nya chefen för Gävles Konstcentrum, på gårdagens kultursida? Anna Livion Ingvarsson sa att hon tror att Gävle har en ovanligt bra beredskap när det gäller konst som provocerar. Tack för förtroendet.

(ny) Svinvaccin
Helig vätska med mystisk kraft som skänker hopp åt mänskligheten. Den har äntligen anlänt från ovan, hälsad av ett väntade (media)uppbåd. Det är om inte annat en viktig symbolhandling att låta vaccinera sig. Läkemedlet bär det kryptiska namnet Pandemrix. Man känner sig som i en Dan Brown-roman.


anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. På Riksantikvarieämbetes webb finns förresten en omfattande fotodukumentation av just Strömvallen, under rubriken kulturmiljöer.

: Vägkrogsbibliotek (1), Goda gärningar (2), Nobelprisstämning (3), Kannor (4), Anders Weick (5).

Annons