Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturministern gav glans i Gävle men inga svar

/
  • Del av Marie Lindgrens tejpkonstverk som kollektivt fullbordades på scenen under konferensen, även med hjälp av kulturministern. Mindre farofyllt än att skära i en tårta, som en tidigare kulturminister fick göra.
  • Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke bland kulturskapare som samlats i Gävle.

Annons

Hur försörjer man sig som författare om man inte heter David Lagercrantz och har sålt en Zlatan-bok till hela världen?

Svår fråga. Ingen förväntar sig att kulturminister Alice Bah Kuhnke ska ge svar. Inte ens hon, som högsta ansvariga politiker. Eller kanske allra minst en politiker.

Men Bah Kuhnke är på plats i Gävle på tisdagen för att med sin närvaro förgylla en nationell kulturkonferens där Lagercrantz-dilemmat ska lyftas. Det vill säga, problemet med att bara ytterst få professionella konstnärer – vi talar alla olika sorters kulturskapare – kan leva på sitt yrke.

Yrkets status måste höjas, deklarerade kulturministern.

Så kulturministerns blotta närvaro betydde förstås något. Hon kommer lugnt undan med att brinna för kultur tillsammans med alla andra i salen, och generella uttalanden om att ”jobba med ersättningsvillkoren” och ”se över förutsättningarna”.

Konferensen hålls mot bakgrund av den så kallade kultursamverkansmodellen som nu funnits i fem år och ger regionerna ute i landet frihet att själva fördela bidrag ur var sin kulturpenningpåse.

Arrangören Klys, konstnärernas samarbetsorganisation, vill veta om staten därmed abdikerat från sitt konstnärspolitiska ansvar. Vad innebär den kulturpolitik som förs i dag för konstnärer, författare, skådespelare, musiker?

Alice Bah Kuhnke lyckas dock med konststycket att få kultursamverkansmodellen att låta som något som samtidigt ger utrymme för en stark nationell kulturpolitik och en stark regional kulturpolitik.

– Kultursamverkansmodellen är bara ett verktyg för en stark kulturpolitik, menade Bah Kuhnke.

Hon deklarerar nu liksom tidigare att hon gillar modellen. Den ligger fast. Nästa steg är att bygga vidare.

– Jag skulle inte fortsätta om jag trodde att någon förlorat. Det finns många vinnare. Kulturen diskuteras mer i dag och vinnarna är alla människor som får ta del av den.

Alice Bah Kuhnke får också frågan om kompetensen är tillräckligt hög hos kulturpolitikerna ute i regionen?

– De jag har träffat är oerhört kompetenta. Det är de andra som behöver utbildas. Alla som sitter i trafikutskotten har kanske inte förstått att konstens frihet är en grund för vårt demokratiska samhälle.

– Som kulturminister lovar jag att ligga på som en igel. Jag lovar att inte vara snäll, försäkrar hon.

Var åhörarna nöjda med politikerbesöket? Framförallt verkade de glada över att få manifestera sig. Kulturen var i högsätet för några timmar. Deltagare från hela landet fick träffas och ”prata om det”.

Även den lokala konsten manifesterade sig under konferensen, i ett kollektivt tejpkonstverk av Marie Lindgren. Det fullbordades undan för undan på scenen med hjälp av bland annat Alice Bah Kuhnke. Mindre farofyllt än att skära i en tårta, som en tidigare kulturminister fick göra.

– Ni kulturskapare som är här, som nu lever och verkar, kommer en gång att bli vårt kulturarv, sa Klys ordförande Marika Lagercrantz högtidligt i sitt välkomsttal.

– Låt oss hålla det för heligt, att låta konsten vara fri, i alla sina uttryck över hela vårt land.

Hon passade också på att älska Gävle som hon "under hela sitt liv sett som en kulturstad”. Alla skulpturerna, Gävle Konserthus, Folkteatern, Skottes, "och Konstcentrum ska vi absolut hålla högt”.

Samtalet med Alice Bah Kuhnke var första inslaget på konferensen som hölls i Gävle Konserthus och möjligen kom det att hetta till mera senare under dagen.

Men en lösning på grundproblemet är nog långt borta.

Kanske bäst illustrerat i det exempel som gavs av Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius. Han ledde utfrågningen av kulturministern men började med att berätta om sin fru som nyligen debuterat som romanförfattare. För ett års arbete med boken fick hon fina recensioner och 25 000 kronor kvar efter skatt samt en förfrågan om att föreläsa gratis på skolor.

*

Fotnot. Ja, Lagercrantznamnen som nämns i texten råkar tillhöra samma familj. Författaren som omnämns för sitt uselt betalda romanskrivande heter Elin Cullhed och hennes bok ”Gudarna”, recenserades här.

Mer läsning