Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturmos till lunch

Salladstallrik och en stillsam pratstund om kultur. Det borde inte smaka fel. Konstcentrum i Gävle arrangerar återkommande öppna lunchsamtal med inbjudna deltagare. Publiken kan äta, lyssna och/eller medverka.

Annons

Trevlig utgångspunkt. Sen kan man kanske fråga sig om den konsensusmodell som präglar tillställningarna är så meningsfull. De medverkande brukar oftast tycka ungefär likadant.

Men debatt skulle förstås ta längre tid. De här luncherna är över på 45 minuter och då ska gästerna hinna presentera sig också.

Problemet är att man inte heller nu hinner mer än att knapra på kulturförrätten. Med så komplexa samtalsämnen som bjuds. ”Kultur, identitet och regional utveckling” stod på menyn igår. Och det låter ju snarare som ett tredagarsseminarium.

Konststudenten Alexandra Ehnqvist, förra kulturchefen i Gävle, Kerstin Jacobsson, och förre Konserthuschefen Magnus Bäckström deltog.

Det blev inlägg som spretade hejvilt: Hembygdsdräkten som förebild för designern Nygårds-Annas modekläder. Att ingen känner sig som en gästrike. Det bedrägliga i att förlita sig på näringslivet som kultursponsor.

Konsutövarnas nyttighet framhölls. De försörjer tryckerier, restauranger och arrangörer med jobb; ”den inputen i samhället ska man inte glömma”

Kerstin Jacobsson drömde sig bakåt till 80-talet. ”Gävle hade turen att ha starka kulturpolitiker. Nu har det tunnats ut genom den olyckliga sammanslagningen av kultur och fritid”.

Sen är kaffet urdrucket. Kulturvänner har artigt nickat färdigt till varandra. En liten lyssnarskara skingras.

Men rakare diskussionsämnen vore nog klokt i framtiden. Vad kan vi lära av kulturhuvudstaden Stavanger? Är gasklockeområdet en felsatsning? Skandal att Gävle saknar stadsarkitekt?

Mer så.

För att det inte ska smaka kulturmos.

Mer läsning

Annons