Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpalats med Harry Potter-stil

/
  • Plats för barn. Carolina Lund tittar på utsikten från Gamla riksarkivet som snart blir kulturhuset Palatset. Huset är statligt byggnadsminne och renoveringen har gjorts med tanke på det kulturhistoriska värdet.

Gamla Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm har renoverats med bevarad patina. Om en månad fylls huset av kulturupplevelser riktade till barn och unga.

Annons

Bokstörten står kvar. Under andra världskriget byggdes den för snabb flytt av nationens viktigaste dokument till säkrare förvaring ute i landet. Som barnrutschbana i det nya Palatset fungerar den dessvärre inte. Istället blir den transportband ner genom trapphuset för barns och ungdomars önskemål om drömartister och aktiviteter i det nya upplevelsehuset.

Anders Bergh, en av initiativtagarna, fick på torsdagen ta emot husnyckeln från Statens fastighetsverk för att kunna börja flytta in.

– Det här är en fullständigt vansinnig idé, men tack för att ni trodde på oss, sade han.

Den första oktober startar verksamheten som riktar sig till barn och ungdomar från 6 upp till 18 år. Inträdet blir 120 kronor per person och oavsett ålder.

I årtionden stod gamla Riksarkivet utan andra invånare än råttorna. I arrangörerna till Palatset hittade Statens fastighetsverk äntligen en hyresgäst till den byggnadsminnesförklarade 1800-talsbyggnaden som under två år nu renoverats för 207 miljoner kronor och med ambitionen att både behålla det ursprungliga och förbereda för modern teknik.

Den rikt smyckade industribyggnaden bärs upp av gjutjärnsbalkar och järnpelare. Bara att brandskydda de gamla balkarna med tålig färg har varit en stor utmaning för Fastighetsverket som försökt bevara rummens ”Harry Potter-känsla”.

Moderna ledningar har gjorts osynliga, gamla bokhyllor har blivit nya väggar.

De sirliga fönstren har fått nytt glas. Sotet på de ursprungliga gick inte att tvätta bort.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons