Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpris till Ann Heberlein

/
  • Kulturskribenten och teologie doktorn Ann Heberlein har tilldelats kulturpriset Läkerol Voice of the year.
  • Anna Heberlein tog emot priset i Båstad på fredagen.
  • Ann Heberlein.

Hon har avdramatiserat ämnet psykisk ohälsa och gett en svag grupp en röst. För det får Ann Heberlein kulturpriset Läkerol Voice of the year på 100 000 kronor. På fredagen tog hon emot priset i Båstad.

Annons

Författaren, kulturskribenten och teologie doktorn Ann Heberlein har tilldelats kulturpriset Läkerol Voice of the year. Hon får priset för att hon talat öppet om psykisk ohälsa och för att hon varit en tydlig röst för en grupp människor som annars inte får så stort utrymme i medier. Ann Heberlein gav 2009 ut den uppmärksammade boken "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" en självbiografisk berättelse om självmordstankar och ångest. Under året har hon också varit programledare i SVT för "Mina två liv", ett program om bipolaritet.

– Jag blev oerhört glad och hedrad. Just att man uppmärksammar att jag har fört en svag grupps talan, det gläder mig mycket. Och att jag vill avdramatisera och göra upp med skammen. Jag har ju utgått ifrån mig själv i boken, men även psykisk ohälsa i stort. All uppmärksamhet som denna fråga kan få är väldigt positiv, säger Ann Heberlein.

Vad betyder det här priset för dig?

– Jag känner att jag har fått ett erkännande och att jag faktiskt har åstadkommit något. Det jag sysslar med, tankar och idéer, är ju annars så abstrakt. Men nu har jag fått väldigt mycket reaktioner och värme från folk som känner sig mindre ensamma, säger hon.

Läkerols kulturpris är ett stipendium på 100 000 kronor. Bland tidigare pristagare finns bland andra Soran Ismail och Malena Ernman. (TT)

Mer läsning

Annons