Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolan etta

/

Annons


Viktig, viktig. Kulturens största problem har alltid varit att dess vinst för den enskilda människan, och i förlängningen samhället, inte kan redovisas i bokslut. Och ändå tror politikerna sig veta att de sparar när de snålar in på kulturbudgetarna. Suck.
Nu haglar bantningshoten mot Kulturskolan. I Gävle och Älvkarleby finns till och med förslag på nedläggning. Vi vill bara påpeka lite försynt att det finns andra sätt. Luleå, till exempel, vet bättre än att snåla och vann titeln Årets Kulturskola 2009. Undervisningen där är, hör och häpna, helt gratis.Byggnader uppresta på höjden brukar kopplas ihop med härskares självförhärligande och storhetsvansinne. Men Länsförsäkringars planer på ”Svanen” i Gävle bryter mönstret med sin böljande äggform. Och även om folkhumorn raskt döpt huset till ”Pissoaren” så luktar väl den beteckningen inte heller precis som någon hyllning till manligheten.Konstcentrum byter chefer i snabbare takt än man hinner säga videokonstinstallationsperformanceuttryck. Nä, det var orättvist. Men åtminstone oftare än andra kulturinstitutioner i Gävle. Nu välkomnar vi Anna Livion Ingvarsson som tar över efter Kirse Junge-Stevnsborg. Det blir säkert bra, Konstcentrum har nämligen genom alla chefsbyten behållit sin inriktning och edge. Snobbigt med attityd, vill säga. Och hellre det än landsortsgalleri.
Foto: Håkan Selén
Bengt Ohlsons nya roman. Många hyllade hans förra, ”Gregorius”, som dessutom vann Augustpriset. Enligt kultursidans recensent är ”Syster” faktiskt bättre.
Skön konst- och musikplats i Gävle. Pretentiös på ett opretentiöst sätt. I veckan togs ett hotfullt steg närmare nedläggning när politikerna i kultur- och fritidsnämnden nickade ja till tjänstemännens sparförslag. Men Kulturkiosken är också viktig. Se veckans nummer ett, ovan.


anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. Läget är att Gävle fortfarande håller på att utreda om kommunen tänker göra sig skyldig till brutalt läktarvåld. Men äntligen GIF-flaggor på stadsbussarna, det är i alla fall toppen.

Blixtlås (1), Marie Göranzon (3), Alex Schulman (4), Lars-Göran Karlsson (5).

Annons