Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen 1 oktober

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Sista slanten
Att formge mynt måste vara tillfredställande. Ingen annan konstnär har tillnärmelsevis så stor publik. I dag säger Sverige tack och adjö till en liten rund peng, sobert designad av formgivaren Bo Thorén 1992.


(ny) Berglins i långa banor
Ursäkta, att vi råkar framhäva oss själva på kuppen. Men när paret Berglin (vars serier regelbundet publiceras här på kultursidan) kommer ut med en ny samlingsvolym är det lilla julafton. Sen ”Någon ser dig när du petar näsan” anlände från förlaget har den legat framme i kulturredaktionens växande bokhögar. Och det har inte gått en dag utan att någon kommit förbi och sneglat lystet: ”säg, går det bra att jag lånar den här en stund?”...


(ny) Bokmässan 2010

Höll man sig bara på andra våningen i templet, ett snäpp ovanför månglarna, där författarsamtalen och seminarierna pågick – så var årets bokmässa ett uthärdligt spektakel, enligt kultursidans utsända. Det kallas inte von oben-perspektiv utan ren självbevarelesdrift.


(ny) Carina Bodström
Oförvägen Ockelbokonstnär som både målar, författar, spelar barnteater, är konsthantverkare och skulpterar i trä. Dubbelt i farten just nu som nybliven 50-åring, med ny bok – om pussar – och med ny utställning på Galleri K i morgon.


(2) Hennes klänning

Alexandra Zetterbergs knallgula blåsa i Folkteaterns ”Morbror Vanja” fortsätter lysa upp vår höst.
Veckans hedersomnämnande:
Vattenspelet i Gävle. Fungerar! Nu kan det sägas: En roligare och farligare sorts utsmyckning. Man kan bli jätteblöt. Vågat!
Ut från listan: Spontankonst (1), Busiga Björn (3), Fet Karavan (4), Millennium-bron (5).

Mer läsning

Annons