Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen 10 december

/

Annons

(1) Kylan!

Håller i sig lagom. Vi reser norrut precis som tv:s ”På spåret” genom en gnistrande vintertavla av vita vidder och snötunga granar. Och X-tågen passar tiderna på minuten. Det gjorde de sämre i somras. Då kompenserade man å andra sidan genom att både vi passagerare och våra cyklar effektivt stuvades in i ersättningsbussar. Därför: en glad julhälsning till X-tåget. Omistlig kollektivtrafik och landskapsupplevelse.

(ny) Julens hängen

Designhögskolan Beckmans håller sin årliga julmarknad i helgen. I det formstarka utbudet upptäcker vi nygamla traditioner för Kalle Anka-generationen – studenten Mikael Axelssons magiska julhängen ”Arne Weise”.

(ny) Det svenska rättssystemet

Tar anklagelser om våldtäkt och sexuellt ofredande på samma allvar som andra brott. Behandlar inte kända personer annorlunda än andra. Kryper inte för USA. Förutsättes.

(ny) The Graphen guys

Nobelveckan pågår och vi borde väl uppmärksamma författaren Mario Vargas Llosa. Men det får faktiskt bli grafen-upptäckarna Geim och Novoselov istället. Fysikforskare vid universitetet i Manchester, som bara vill ha kul och experimentera med tejp och flygande jordgubbar. Och som inte ens brytt sig om att ta patent. De beskrivs som finurliga, fantasifulla, okonventionella, gränsöverskridande. Egenskaper märkvärdigt lika en litteraturpristagares. För att inte tala om vad grafenet (supertunt lager kolatomer) kan komma att göra för konsten. Geims och Novoselovs uppfinning tar den gamla kolteckningen in i framtiden.

(ny) Hustomte

Mattias Lysell, hustonsättare i Gävle Konserthus, har fått sin första komposition – ”Airs, grace and lamentation” - uppförd av Gävlesymfonikerna. Lamentation betyder jämmer och klagan. Men omdömena är verkligen inga lamentationer. Lysande, tyckte kultursidans recensent. Vackert, smärtsamt, erotiskt och extatiskt, beskriver Dagens Nyheter lika förtjust.

Ut från listan: Lotass jul (2), Trycksvärta (3), Jenny Wrangborg (4), Inga Lundén (5).

Mer läsning

Annons