Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen 12 oktober

/

Annons

(ny) Transdans

Märklig bild. Eller hur! En påve, en tomte, en dåre, en maffiakung? Hot eller frälsare?

Fotografen Catharina Hugosson fångade stämningen när ”Whirling dervishes” uppträdde med en artistisk religiös ceremoni i Gasklockorna i söndags.

Den suggestiva bilden kommer att vara med oss.

(ny) Värmande insikt

Bollspelarna halkade omkring som vantar på isgräset. Någon drämde uppretat näven i snövallen runt planen. Tv-kameran zoomade in en boll begravd i vitt. Det var naturens makter som bestämde när Gävle och Sundsvall möttes i den första av två kvalspelsmatcher i onsdags. Men det var människan som avgjorde. En erfarenhet att ta med till nästa klimatkonferens kanske.

(ny) Järnvägsbroar

De gamla järnvägsbroarna över Dalälven, rester av Sala-Gysinge-Gävle järnväg, är hotade byggnadsverk, omtalade en nyhetsartikel i veckan. Visst borde de bevaras, dessa monument av nitat stål i vackra bågar. Gysingemyggen behöver något att bita i. Men den som vill se en verkligt mäktig järnvägsbro ska ta sig till Nyåker i Västerbotten. Hisnande höga betongkonstverket Tallbergsbron från 1919 (världens längsta spann på sin tid) har lyckan att vara statligt byggnadsminne.

(ny) Milt liv

Korrekturfel är absolut ingenting som vi på dagstidningar borde skämta om. Så ofta som vi själva är skyldiga. Men att Ove Molins bok ”Hockey blev mitt liv” tryckts i en hel upplaga betitlad ”Hockey blev milt liv” – som säljs istället för makuleras! – det ger onekligen spännande nya möjligheter. Carl XVI Gustaf kan till exempel lugnt ge sin syn på partyåren: Kungen – mitt milda liv.

(ny) Manne-minne

Lokalt praktverk hyllar minnet av Gävlekonstnären Manne Östlund. Som det visar sig – denna påkostade dokumentation var han verkligen värd. En fin insats av Gästriklands Kulturhistoriska förening, särskilt som flera av Manne Östlunds offentliga verk blivit förstörda vid rivningar. Det var förresten han som skapade den modell av en gammal bondgårdsmiljö som länge stod utställd på Länsmuseet. Kan det verkligen vara sant att verket numera är söndersågat?

Ut från listan: Källskydd (1), Amanda Jansson (2), Bill Sundberg (3), Johnny Mattsson-museum (4), Ted Chikasha (5).

Mer läsning

Annons