Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen 14 augusti

/

Annons

(ny) Therese Parner
Hjälp, vilken begåvad ung Gävlekonstnär, på väg bort till Kungliga Konsthögskolan. Hennes debututställning öppnade på Kulturkiosken i tisdags och knockade 100 procent av stadens kulturredaktörer.


(ny) Ung kärlek
Ännu en mäktig och känslostark väggmålning av Rolfcarlwerner i Gävles bostadsområde Öster. Öster är Eden.
 

(ny) Havsyra
Seglarskofestival med whiskykryssning på programmet är väl inget man spontant hurrar för. Men ok, vi slipper ju Cityfesten. Och Alderholmen är spännande ödsligt bortom sitt stiliga bostadsområde. Så varför inte permanenta tivolit direkt? Jag kan redan se det framför mig: som en svensk motsvarighet till råkalla brittiska kuststäder med tombola, pariserhjul och glödampsgirlanger på nostalgiskt bedagade nöjespirar.
Nej Turistbyrån, det är inte meningen att ni ska ta förslaget på allvar. Men håll med om att Gävlevykorten skulle bli snyggare.

(ny) Oomkullrunkelig
Vi berömmer oss om att vara på detta viset, även om det låter tokdrygt. Oomkullrunkeliga.  I Strömvallenfrågan till exempel. Oomkullrunkelig dyker upp när Dagens Nyheter i sommar initierar ett upprop om utrotningshotade ord. Ur den digra ordskörden: redobogen, ohemul, törhända, ämbar, överantvarda, ärkeknöl. Oss vederkvickar ögonaböj ett sådant hyvens och rättskaffens ådagaläggande.

(ny) Fotbollskväll
En solvarm sensommarafton på klassisk arena när segern blir vår. Det är vackraste, ljuvaste Strömvallen-stämning. Det är den som riskerar att gå förlorad om Fastpartner får som dom vill och raserar Gävles fotbollskulturarv.
En annan sommarkväll ser vi Gif spela bort sig på nybyggda Nya Gamla Ullevi. Betongen i läktaren är redan impregnerad med piss. Sittplatssektionen stinker. Fundamentet får marken runtomkring att svikta. Lokalt talar man om ett skandalbygge. Nu vet ni något om vad som hotar.
För övrigt... anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. I enlighet med ovanstående.

Poesi ur hjärtat. All kärlek till Antonio Gamonedas nya diktsamling ”Beskrivningen av lögnen”.

Priapos trädgård (1), Jessica Kempe (2), Gävle-raseri (3), Rondell-litteratur (4), Joe Hill-gården (5)

Annons