Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen 15 oktober

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm - fredagar på kultursidan.

Annons

Miraklet i Chile (ny)

Det finns kritiker som menar att propagandamakeriet och medieintresset varit överdrivet kring det chilenska gruvdramat. Men nej. Det är en stor berättelse som har utspelats i direktsändning. Helvete och himmel, utdragen spänning, solidaritet, stolthet och mod. Månlandningen, bah, hade jämförelsevis mycket litet av detta. Sen är det en annan sak att gruvindustrin världen över inte kan smita undan sitt ansvar för säkerheten på arbetsplatserna bara för att ett räddningsarbete skötts föredömligt.. Så det mäktiga dramat till och med fortsätter – skurkens entré återstår.

(åter) Coola Catti Brandelius

Aktuell med ett nytt alter ego. Efter Miss Universum, Profesora, red Cloud Carter med flera uppträdde i går, i en liveperformance på Kulturting Härnösand och på webben, för första gången Självhjälpen, en person som ni kan behöva i dessa sköt-dig-själv-och-skit-i-andra-tider. Ja tack, verkligen!

(ny) Kung Karl Ove

Det är sant, skandalomsusade norska författaren Karl Ove Knausgård regerar med sin intensiva självbiografiska roman ”Min kamp”.

(ny) Diktaren Håkan

Sångrösten kan vi eventuellt diskutera... Men man kan inte annat än vara nöjd när poesi ges ut i massupplaga.

(ny) Gamla nyheter

Litteraturvetaren Anna Gunder från Gävle har fått stor uppmärksamhet i höstens Nobelpristider för sin forskning om litteraturprisets effekter på författarskapet. Hon avlivar myten om att utmärkelsen är en dödskyss. Fast det där visste ni ju redan. Anna Gunder berättade nämligen om saken i en intervju speciellt för Arbetarbladets kultursida, redan för ett år sedan.

Pirrig väntan (1), Urkraft (2), Malin Ullgren (3), Göran Hägg (4), Makalöst material (5).

Mer läsning

Annons