Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen 19 november

/

Annons

(ny) Härliga Hedesunda

Vi har väl kanske anat att något varit på gång. Det har talats om Hedesunda. Vid flera tillfällen under hösten har eldsjälar i bygden försökt locka till sig vår uppmärksamhet; ”hm, jo, alltså, ursäkta, Hedesunda har ett litet epos”. Det visade sig vara ett storartat musikdramatiskt allkonstverk! Som hade premiär i Hedesunda kyrka i onsdags. Lurbergsgrattis på er.

(ny) Lottas jul

Lotta Lotass är den upphöjda författaren som tycker det duger bra att hennes böcker kommer ut i upplagor på 300 ex på eget förlag. Och så är hon förmodligen den enda ledamoten i Svenska Akademien som skapar direkt för webben. Nya verket är ett bildspel av gamla svartvita, privata fotografier som avbildar gångna julars julgranar!

Men ja, kanske kan livets förgänglighet visas tydligast just så. Med döda träd, i deras tillfälligt glittrande skepnad, på bleknade fotografier.

Vi vill redan nu önska god och eftertänksam jul med Lotta Lotass”101 julgranar”, på www.ordfabriken.org/autor/autoreter.htm.

(ny )Christian Vásquez

Gävle Symfoniorkesters nya förste gästdirigent har gjort sin premiärkonsert. Christian Vásquez visade sig vara ännu en energisk buspojke som stormkramade Gävlemusikerna och fick dem att göra sitt yttersta. Lägg namnet på minnet, han återvänder för ytterligare två framträdanden under säsongen. Dirigenten från Venezuela ska dock inte förväxlas med sin filippinska namne, modellen och Big brother-hunken Christian Vasquez.

(ny) Grand-iost

Hotellkedjorna verkar plötsligt slåss om att få ta över Gävles pampiga Gamla Grand och åter göra byggnaden till ett lyxigt hotell. Måtte de bara lyssna ordentligt till Länsmuseeets byggnadsvårdare som just i år omsorgsfullt dokumenterat forna sviter och salonger, pelare, stuckaturer och kassettak.

Men visst är det underligt – tänk så länge vi Gävlebor nöjt oss med att ingen brytt sig om denna skatt.

(ny) Skarpt läge

Medan socialdemokraterna försöker rädda sitt ansikte med ett nytt läser vi antologin ”Skarpt läge” utgiven av Föreningen Arbetarskrivare. Texter om dagens Sverige i undersköterskornas, timvikariernas och Rut-hembiträdenas perspektiv.

Bildmagi (1), Värmande insikter (2), Hisnande utsikter (3), Milda tider (4), Manne-mannen (5).

Mer läsning

Annons