Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen 24 september

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Spontankonst
Den nyvakna måndagen efter valresultatet dök de upp, spontana reaktioner, åsikter som inte kunde vänta. Som inte nöjde sig med facebookuppdateringar utan krävde fysisk form. En vanlig vit t-shirt blev en experimentell manifestation med ord direkt ur hjärtat.


(ny) Hennes klänning!

En lika arg-gul som förföriskt gul sommarklänning tar tillsammans med Alexandra Zetterberg över hela det vitsminkade scenrummet så snart den dyker upp, i Folkteaterns nya Tjechovuppsättning. Det är ett inslag som verkligen understryker rollfigurens karaktär av otåligt instängd påfågel och ger eld åt Tjechovs kvävande skådespel om en förlorad värld. Männen mår skit. Men kvinnorna mår värre. Tjechov ger dem bara inte tillfälle att spricka i limningen lika effektfullt som morbror Vanja.
Foto: Martin Skoogh

(ny) Busiga Björn
Gävles egen Jonas Karlsson? Skådespelaren Björn Johansson utmärker sig med sin utstrålning och sin filmstjärneblick i Folkteaterns ”Morbror Vanja”.Foto: Martin Skoogh


(ny) Fet Karavan

Tidskriften Karavan (belönad med Dagermanpriset) har koll på litteraturen utanför Europa och USA. Aktuell med ett dubbelnummer om afrikanska författare. Årets bokmässa har just gått igång på samma tema (se text på motstående sida). Men man klarar sig bra på enbart Karavan också. Fjärran från mässyrans galna vimmel och bokkassar made in China.


(ny) Millennium-bron
Vi var tvungna att se den med egna ögon, den gamla landsvägsbron i Gävleborgs län som ska bli Hollywoodkändis. Vägen var avstängd, stämningen höstdov, en grupp män vid brofästet noterade vaksamt förbipasserande. I det lilla samhället Segersta utanför Bollnäs där den amerikanska versionen av ”Män som hatar kvinnor” ska spelas in. Platsen är perfekt.

Veckans hedersomnämnande: Sandvikens Folkbibliotek – i går utsett till Årets bibliotek 2010. Jättegrattis!

Möblemang (1), Professorn (2), Nick Hornby (3), Miss Li (4), Eduardo Galeano (5).

Mer läsning

Annons