Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen 28 januari

/

Annons

(ny) Oscarsrebell

Streetartartisten Banksy har blivit nominerad till en Oscar för sin streetartdokumentär ”Exit through the giftshop”. Hur coolt är inte det! Visserligen är han världens dyraste och mest kända gatukonstnär. Men filmglamour är inte precis hans grej. Om någon börjar klippa sönder röda mattan i kanten så vet ni vem.

(ny) Bromstens raritet
Apropå Banksy så är den svenska graffitikulturen inte samma framgångssaga. Just nu kämpar landets största väggmålning ”Fascinate” från 1989 för sin existens i Stockholmsförorten Bromsten. Rivning hotar även om krav på k-märkning ger nytt hopp. ”Det finns väldigt få målningar från den här tiden kvar. Att fråga sig om det är värt att bevara dem är nästan om att fråga sig varför man ska bevara runstenar”, säger en debattör.

(ny) Tina Lindberg
Tina vem? Ni reagerar kanske inte på namnet. Men hon har gjort ett konstverk som fått nationellt genomslag, nämligen ett ironiskt matchställ med påtryckta tuttar och könshår. Skapad som kommentar till Fifa-presidenten Blatters uttalande om att damfotbollen behövde tajtare och ”mer feminina” kläder. Tina var bara konstskoleelev då men Länsmuseet köpte in verket vars rykte spreds. Efter högre studier på Konsthögskolan i Umeå återvänder Tina Lindberg nu Gävle för att arbeta med Kulturkioskens utställningar. Tina gillar konstklimatet här, säger hon. Välkommen hem!

(ny) Gudomlig Gavrilov
Makalöst, bländande, briljant! Berömmet för pianisten Andrei Gavrilovs framträdande på Konserthuset i Gävle vet inga gränser. Kultursidans recensent: Årets konsert, det ska mycket till för att toppa det här!


(ny) Fyllekaos i Teaterbaren
Nej, den löpsedeln har inte skrivits än. Men tur i alla fall att Kultursverige slipper stå och falla med alkoholservering. Själva tycker vi att man behöver vara ganska skärpt i huvudet för att se hockey också.

Skidfilosofen (1), Madeleinefrossa (2), Englundsk elegans (3), Nya NUG (4), Hedesundahärvor (5).

Mer läsning

Annons