Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen 29 oktober

/

Annons

1. Sandvikens Lena
Lena Sjöberg seglar upp i topp! En illustratör och bilderboksförfattare med rötter i Sandviken. Knappt har vi gratulerat henne till Augustprisnomineringen förra veckan innan hon skänker oss ännu ett bokkonstverk. Nya ”Kalla fakta om is” är så cool. Den vann händelsevis förlaget Opals faktaboktävling förra året. Snart kan Lena Sjöberg själv vara en levande illustration av svenska barnboksutmärkelser.
Lena Sjöberg är het med kyligt.

2. Begåvade Bela
Weronika Bela har gått vidare från Gävle Konstskola till Konstfack. Var Tallbo-stipendiat i somras, med konstnärshemmets kanske mest udda utställning någonsin – en katalogisering av hennes polska mormors lägenhet. Och nu har det beslutats att Weronika Bela blir en av Gävle kommuns Engmans-stipendiater i år också. Bra val.
Ur Gävle Konstskolas formvilda årgång 2010.

3. Konstbubbla
Gävletidningarnas insändarsidor är som vanligt bäst på att urskilja vad som är engagerande konst. Katarina Jönssons Norling nya offentliga utsmyckning utanför Polhemsskolan väckte direkt uppmärksamhet. En liten rar figur under oformlig nebulosahjärna välkomnar eleverna till kunskapssamhället. Galaxer i våra braxer, vilken lysande idé! Snacka på.

4. Höjdare
Flög dom? Gävlegraffiti som väcker frågor.

5. Kafé Spegeln
Sista dagen! Gävlefiket i biofoajé från 50-talet läggs ned. Vi storbölar. ”Självklart kommer lokalens särprägel att bevaras”, säger Ninni Berggren på Gävles kultur- och fritidsförvaltning. Ett löfte som skall gjutas i bly. Om orden behöver användas som tillhygge. Kulturchefen Mats Öströms glidande formuleringar litar vi nämligen inte lika mycket på.

Ut från listan: Idol-Martin (1), Husdrömmar (2), Nüjenaktigt (3), Hedda med Grunge (4).

Mer läsning

Annons