Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen 4 februari

/

Annons

(ny) Vanja Blomkvist
Rätt in på förstaplatsen går hon, Vanja Blomkvist, med sin fuktångade rapport från ett badrum. Vanja Blomkvist gör Folkteaterns en enpersonsföreställning ”Sin ensamma kropp”. Som hade bejublad urpremiär i Sandviken i lördags. ”Morbror Vanja” hette en uppmärksammad Folkteaternuppsättning i våras, och Vanja hade en av rollerna. Men nu är hon tillbaka i ensamt majestät. Mormor Vanja. Drottning av morgonrocken. Vi bugar.

(ny) The king’s speech
Kungligt tycks oväntat bli veckans tema. Regissören Tom Hoopers filmdrama om Englands stammande kung George är ett mästerverk. En djupt engagerande berättelse – men också en hyllning till talekonsten, språket, litteraturen och Shakespeare inte minst. ”King’s speech” har Sverigepremiär i till och med Gävle i kväll.

(ny) Yamato
Ett triumfatoriskt dån från slagverksensemblen Yamato fyllde till Gävle Teater till sprängningsgränsen i tisdags. Publikens stående ovationer efteråt var ännu högre. Kejserligt får vi väl säga, eftersom artisterna kommer från Japan.


(ny) Dassbok
Från högt till lågt. Fast även kungligheter sitter ju på muggen. Toaletten föräras en alldeles egen bok i dagarna - om Gustavsbergs formgivning av sanitetsporslin genom tiderna. En ny sorts dasslitteratur, det var verkligen på tiden.
Gissa vem som fick ta bort kisset. Illustrativ bild ur ”Muggar och ställ” av Bengt Norling.

(ny) Furuviksbarnen
En tradition- och social institution - som skulle firat 75 år i år. Om den inte blivit nedlagd. Borde ha varit på topplistan för länge sen. Nu tvingas vi istället vi avsked. Genom Furuviksbarnen fick vanliga tjejer och killar känna sig som cirkusprinsar och prinsessor i manegen. Det är slut med det, nöjesparken räknar kronor. Att barnen uppträder har man ingenting emot, så länge det är som kunder.

Oscarsrebell (1), Bromstens raritet 82), Gudomliga Gavrilov (3), Tina Lindberg (4), Fyllekaos i Teaterbaren (5).

Mer läsning

Annons