Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen 8 oktober

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Pirrig väntan

Hela veckan har varit som ett dimmigt lyckligt vadslagningsvacuum där än det ena än det andra författarnamnet flutit förbi och avfärdats med ett nej inte han, nej inte hon. Där vi haft hopp men ingen förtvivlan i respektfull julaftonsförväntan. Vi borde stå upp och sjunga för akademiledamöterna i Radiotjänst-kör: "tack för att ni läser så mycket åt oss".

(ny) Urkraft

Namnet på ny tidskrift modell Filter light, med regionalt fokus på Bergslagen.

Drömmen om Dalkurd är ett läsvärt reportage, liksom porträttet av en före detta punkare/heroinist/riksdagskandidat. Dessutom intervjuas Gästriklands vassade chef - Julia Kalthoff, 22-årig VD för yxfabriken i Storvik.

(ny) Malin Ullgren

Skärpt litteraturkritiker som skärpte tonen i senaste "Babel", i en tv-debatt om litteraturkritikens roll: "Jag är kritiker. Jag deltar inte i en gruppkram. Jag får inga kompisar." Någon som vill byta jobb?

(ny) Göran Hägg

Kaxig, kvalificerad djuping som skriver om svensk historia med ironisk glöd. Senaste boken heter "Gud i Sverige". Herman Lindqvist och Dick Harrison i all ära, men vi går hellre i Häggs kulturskola.

. (ny) Grafen

Årets Nobelpris i fysk kommer garanterat att revolutionera kulturlivet i betydligt högre grad än litteraturpriset. Inte för att vi riktigt begriper hur det minimalistiska ämnet grafen fungerar. Men bildskärmar utan vikt och volym måste väl bli både underverk för kommunikation och mirakelduk för konstnärer. Bara den gudomliga föreställningen om osynlig hemelektronik förändrar förresten vår uppfattning av världen.

Veckans hedersomnämnande:

Skottes Musikteater i Gävle. Spelar "Kejsarens nya kläder" just nu och får en stor fet stjärna av vår recensent, för sina insatser på barnteaterscenen.

: Sista slanten (1), Berglins i långa banor (2), Bokmässan 2010 (3), Carina Bodström (4), Hennes klänning (5).

Mer läsning

Annons