Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 10

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Hans Kellerman (ny)

Hans Kellerman är Gävleteatergruppen Skottes guldmakare. Han gör förtrollande kellermanska teaterdockor och musikteatermaskinerier. Nu har de gjorts för ”Lilla Faust” som har premiär i dag. Men den hemsnickrade scenografin är redan i förväg succé.

2. Bang (ny)

Feministiska tidskriften ”Bang” börjar 2015 med en skräll. Man meddelar att man tänker göra sina omslag under det kommande året som covers, inspirerade av andra tidskrifter. Tanken bakom – att tänka fritt och i nya banor. Första numret är en subtil hälsning till Bonniermagasinet ”Mama”. Snälla Posten kan väl bara byta ut till "Bang" i prenumeranternas brevlådor? Vore en god gärning.

3. Spindelkvinnan (ny)

Louise Bourgeois konst är vårens sevärdhet i Stockholm. Vår recensent höjde utställningen till skyarna men man behöver inte ens betala inträdet till Moderna Museet för att se Bourgeois världsberömda, monstruösa spindelkvinnaskulptur ”Maman” utanför portarna. Den fantastiska dokumentären ”Louise Bourgeois – spindelkvinnan” visas också just nu, på SVT Play. Gratis det med ju!

4. Bästa Bo! (ny)

Inte så ofta spelade Gävletonsättaren Bo Linde (1933–1970) statusklättrar oväntat. Han får plötsligt representera ”den bästa musiken” i sin tid – när Kungliga Musikaliska Akademien och Sveriges Radio bjuder in till en konsertserie om modern svensk konstmusik. Hörs i Stockholm 11 mars och sedan i P2. Respekt.

5. Mona Algerstam (ny)

I veckan skrev vi här på kultursidan om Gästrikland som deckarlandskap. Bortglömd Gästrikedeckarförfattare då blev Gävlebon Mona Algerstam. Hon påminner oss om sin nyligen utkomna kriminalroman ”Offerlammen”. Den är bibliskt ond och blodig i bästa Kepler- och Erik Axl Sund-stil. Gävles Rådhus-klockspel ljuder, en seriemördare plockar upp en liftare i Tolvfors och Högboskogen är en farlig fälla. Vi läser med spänning: ”Det mesta av blodet sköljdes bort och förenades med Öjarens bruna vatten”. Hu.

Ut från listan: Mattias Gordon (1), Kvinna med vapen (2), Sanna Gibbs (3), Marie Björk (4), Alexandra Pascalidou (5).

Mer läsning

Annons