Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 10

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Gävleborg (ny)

Gävleborgsdiktare, Gävleborgsteatermänniskor, Gävleborgsmusiker, Gävleborgsfilmare, Gävleborgskonstnärer, förenen eder. Om ni inte vill bli sopade under storregionsmattan.

2. Hanna Nordell (ny)

Viktig person just nu i Fristads-Gävle. Hon är Konstcentrums fristadskoordinator, hon är den som säger välkommen till den fristadskonstnär vi väntar på.

3. Henrik Bromander (ny)

Mörkrets mästare, som serieskapare och romanförfattare. ”Vän av ordning” är den lede och lysande Henrik Bromanders nya bok. Den ger en kolsvart bild av dagens Sverige. Lika brutalt dyster minns vi tegelstensserieromanen ”Smålands mörker” 2012. Men Bromander själv livar alltid upp.

4. Haideh Daragahi (ny)

Värdigaste och klokaste kvinnodagsrepresentanten intervjuades i Arbetarbladet 8 mars. Haideh Daragahi var med och organiserade en gigantisk kvinnoprotest i Teheran 1979. Hon tvingades fly undan ett dödsstraff och lever numera i Mehedeby. Men kampen fotsätter; ”Det är vår uppgift, vi som har mat på bordet, att kämpa för de fattiga. Det är alltid de fattigaste kvinnorna som far mest illa”.

5. Desirée Kjellberg (ny)

Feminist i Gävlepolitiken. Har tidigare hamnat på topplistan därför att hon är så himla bra på att formge utställningar, på Länsmuseet och på Fängelsemuseet. Och så har hon ju varit tapper Gävlegallerist. Men nu får Kjellberg en placering för sitt partis kvinnodagsmanifestation.

*

HEDERS. Valthorns-kickoff i Gävle. Kulturskolan fick i veckan ett unikt möte med hornister från Kungliga Musikhögskolan och deras amerikanska professor, i syfte att fler ska börja spela valthorn. Coolt initiativ från Gävlesymfonikernas stjärnhornist Annamia Larsson.

*

Ut från listan: Spotlight (1), Mellofritt Gävle (2), Carina Holm (3), Revolutionär dikt (4), Margareta Danhard (5).

Mer läsning

Annons