Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 11

/
  • Gävles allkonstverk
  • Dags att höra Evelyn Glennie.    Foto: James Callaghan
  • Jonas Hassen Khemiri avslöjade sina romanplaner i Gävle.   Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons

1. ”Faust i Gasklockan” (ny)

Ett allkonstverk. Obegripligt och totalt hänförande. Peter Oskarson med sin trupp av skådespelare, musiker, bakomarbetare och tekniker, sätter Gävle i Kultursveriges mitt. Stort. I alla avseenden stort. Förutsägbar på förstaplatsen? Självskriven på förstaplatsen.

2. Evelyn Glennie (ny)

Förlorade hörseln som barn och gjorde karriär som experimentell slagverkssolist. Själv kallar hon sig bara musiker och ljudskapare. ”Jag använder kroppen som ett stort öra”. Poängen med att ge en miljon kronor till världsstjärnor (Polarpriset) har vi aldrig riktigt förstått. Men årets pristagare, sensationella Evelyn Glennie, är värd extra uppmärksamhet. Massor att höra finns på Youtube, visningarna borde vara mångfalt fler än några tusen.

3. Bröderna Khemiri (ny)

Författare med rockstjärnestatus att döma av publiktillströmningen till ett samtal på Gävle Teater. Den romanskrivande brodern Jonas Hassen passade i glädjen på att ge Gävleborna en nyhet. Han kommer med en ny bok, detta redan till hösten, under titeln ”Allt jag inte minns”.

4. Litteraturkritiken (ny)

Förflackad, fördummad, kommersialiserad? Det pågår en debatt om kulturjournalistikens kvalité, en uppvisningsmatch på parnassen. Ett slagsmål i orkanens öga. Utanför känner vi bara verklighetens svinblåst över landsortpressen. Vi kan bara blunda och krama våra litteraturkritiker in i det sista.

5. SVT (åter)

Förflackat, fördummat, kommersialiserat? Det pågår även en debatt om public service-tv som angrips för sitt alltför lättsmälta utbud. För mycket socker, för lite kulturmorötter. Nog gör SVT några slippriga produktioner för mycket. Men det finns ett högerspöke i resonemanget, krafter som vill se public service bortnischat till ett smalt Kunskapskanalen. Då kommer man aldrig igen att råka på ett helt underbart program av en slump, som det i veckan, om den självlärda japanska arkitekten Tadao Ando. Det vore väldigt synd.

*

HEDERS: Ett höjdarbeslut. Ingen skyskrapa vid Gamla Gefle!

*

Ut från listan: Hans Kellerman (1), Bang (2), Spindelkvinnan (3), Bästa Bo! (4), Mona Algerstam (5).

Mer läsning

Annons