Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 12

/
  • Less på bilder från
  • Roy – live i Gävle. I bakgrunden hans medarbetare Johan Carlsson.
  • Anders Wesslén tar finaste greppet på martyren Joe Hill.
  • Animerad kortfilm om alla oss mänskliga superhjältar:

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Faust i Gasklockan (1)

Fler får se Gävles Faust. Beskedet kom i veckan. Ytterligare några föreställningar har pressats in i spelschemat. Ett hjältedåd med tanke på hur många som medverkar i detta omtumlande allkonstverk. Samfällt prisat av recensenter utom Aftonbladets Claes Wahlin som tycker att den anslående scenografin närapå kostar föreställningen dess själ.

2. Roy Andersson (ny)

Anlände till Gävle för att själv inviga Konstcentrums nya utställning – den allra första, unika, om hans filmkonstverk. Vernissagesalen var fullpackad av beundrare – eller nyfikna; hördes inte till och med någon i publikträngseln säga ”Hugo Rask”? Men ssssch, mästaren talar. Om Joe Hill, Tommy Sandlin och en stor liten boxare. Saker han förknippade med Gävle. Att nu även Roy Andersson kan förknippas med staden tackar vi Konstcentrum för.

3. Anders Wesslén (ny)

Länsmuseet har fått en skicklig och passionerad curator i Anders Wesslén. Nu ansvarig för den alldeles utmärkta Joe Hill-utställningen som öppnade i lördags. Nästa visning med Wesslén som guide – söndag klockan 14. Bara ett litet tips.

4. Elastiska mannen (ny)

”The incredibly elastic man” av Karolina Specht är en melankolisk animation om hurusom den moderna människan tvingas anpassa sig efter samhällets trånga rum. Ny på länets videokonst-visningsstationer från och med i dag. Vårens tragikomiska kortfilmspärla. Missa inte. Ses på några av de sällsynta landstingsskärmar som inte torterar patienter med reklam-tv-kanaler på skrällnivå.

5. Ockelbo (ny)

Kungligaste kommunen i Gästrikland och då menar vi förstås ingenting annat än att man i sommar ska stå för en fyra dagars hyllning till filmdrottningen Ingrid Bergman.

Ut från listan: Evelyn Glennie (2), Bröderna Khemiri (3), Litteraturkritiken (4), SVT (5).

Mer läsning

Annons