Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 13

/
  • Kunglig klotterkartläggning i Sandviken.
  • Johan Löfströms varnande storebrors-attrapp i utställningstaket.
  • Män med makt brukar fotograferas som myndiga personer vid skrivbord, till skillnad mot hur kvinnor ofta avbildas leende ute i naturen. Johan Adolfsson porträtterad så här borde göra Genusfotografen nöjd.
  • Lena Nilsson-Öst i det konstnärshem hon hoppats skulle bli bevarat.
  • Reaktorvarma matfiskar.

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Klotterkarta (ny)

Sveriges första kulturella klotterkartläggning har gjorts i Sandviken, om man ska tro Kungens Konsthall och gatukonstexperten Tobias Barenthin Lindblad. 600 bilder av lokalt klotter sammanställdes till en stadskarta. Det hände vid ett Gästrik Konst-arrangemang i helgen. Så glad har väl vare sig konstrundan eller påsken någonsin varit förr.

2. Övervakningskamera (ny)

Helt okej när den är utan fungerande objektiv, utan uppkoppling. När apparaturen istället är en påminnelse om den nya tidens digitala storebror som bevakar ditt minsta lilla klick från helt annat håll. Konstnären Johan Löfströms keramiska övervakningskamera var ett av hans många fräcka föremål i en påskutställning i Gävle.

3. Johan Adolfsson (ny)

Gävle kommuns kommunikationschef, ofta utskälld för kommunens mystiska marknadsföringstilltag. Men i dag smeker vi medhårs. Adolfsson har investerat i en avancerad Adolfsson-renovering. Han presenterar en alldeles utmärkt kommunal genushandbok och kliver fram som nyfrälst på genusmedvetenhet. Glada påskpresenter. Än sen om någon råkade stoppa en hjälteroll i sitt eget ägg.

4. Lena Nilsson-Öst (ny)

Gävlebo som vårdat och bevarat ett av staden sista konstnärshem i Gamla Gefle, där hennes make, skulptören Per Nilsson-Öst verkade fram till sin död 2012. Lena Nilsson-Öst har dessutom varit källan till historisk kunskap om konstnären och hans skapelser. Nu ser hon till att konstverken flyttas för att bli en permanent utställning i Hälsingland där Nilsson-Öst hade sina rötter. Bäst så, i dag när Gävlevisionen om en konstnärskoloni blivit ett minne blott.

5. Reaktor-recept (ny)

Vi läser med stor förvirring om härlig inlagd Forsmarksströmming som växt sig extra fet i kärnkraftverkets kylvatten. En högst märklig kok- och konstbok kom ut i veckan. Tänkt för både tillagning och eftertanke. Störtsköna ”10°C – Recept från Forsmarks skärgård” finns att beställa från Jon Brunberg förlag om du inte hittar den i närmsta bokhandels slutförvar.

*

Ut från listan: Issa Touma (1), Gävle (2), Gävleborg (3), Åsa Langert (4), Gästrikeläsare (5).

Mer läsning

Annons