Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 18

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Graffiti-väggen i Gävle (åter)

Graffiti-planket utanför Länsmuseet Gävleborg är tillbaka som världens bästa vårtecken. I år gör den sig särskilt väl som närmaste granne till de nya odlingslådorna. Stad och land möts. På kulturarvstomt. Det borde betyda något bra.

2. Malin Gebre-Medhin (ny)

Malin Gebre-Mehdin, elev på Konstskolan i Gävle, har återskapat sin hund; inuti glänsande hård keramik trynar mjukisdjuret ”Tryggheten”. Skaparen och skapelsen blev favoriterna på elevutställningen som öppnade i Konstcentrum i onsdags.

3. Mammas kakor (ny)

När vi börjat lugna ner oss efter Alexandra Zetterberg Ehns magnifika mamma-uppvisning i ”Projekt Mamma” på Folkteatern, då minns vi plötsligt kakorna hon bjöd på. Föreställningen inleddes med ett kaffekalas för publiken. På faten små piffiga kulörta frestelser. Liksom bakade efter samma hemmafru-recept som Kristina Sandberg skrivit ner i sin kommande bok ”I köket hos Maj”. Så mitt i prick i den tidsanda som var.

4. Tess Asplund (ny)

Ingen tvekan om vem som är veckans hjälte. Aktivisten som ensam konfronterade marscherande nazister. På ett nu världsberömt fotografi från Borlänge. Så starkt därför att det både visar en modig protest och innehåller ett koncentrat av motsättningar. Som speglar de som finns i samhället. Bildens makt är ofattbart stor. Därmed även dess makt att förändra.

5. Camilla Lagerqvist (3)

Garanterat den mest lästa gästrikeförfattaren just nu. Inte minst eftersom hennes nya roman visar sig ingå i Barnens Bokklubbs utvalda bokpaket. Ungdomsboksförfattaren från Sandviken är stor även om läsarna är små.

*

HEDERS. Haiku-yra (1). Efter förra veckans haiku-frossa har vi inte helt tillfrisknat. Och så våren som bara la in jordens smilattack! En blir lätt lyrisk. Fast en är förstås realist:

Kala svarta grenen

körsbärsblomman vaknar

för att dö

*

Ut från listan: Alexandra Zetterberg Ehn (2), François Leleux (4), Pseudohändelser (5).

Mer läsning

Annons