Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 19

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Graffiti-väggen i Gävle (1)

Stadens mest levande konstverk. Varje dag händer det nåt. Helt gratis för publiken. Det borde instiftas en kulturfond som fördelar medel till inköp av spray.

2. Lysande Tierp (ny)

Varde ljus! En konstnärlig utsmyckning som varit ur funktion sedan förra årtusendet (!) fungerar igen. Verket var ursprungligen upplyst i intervaller genom ett avancerat system av glödlampor. Men slocknade. Nu har led-slingor ersatt det gamla, i konstnären Staffan Östlunds rymdinspirerade väggskulptur, gjord för Aspenskolan i Tierp. Lysande initiativ.

3. Bästa skogsarbetarbyn (ny)

Erskinesjukan kan slå till när som helst. Som efter helgens AB-reportage om den arkitektritade Skogsarbetarbyn i Jädraås. Husen ska nu tas bättre om hand, så att den unika miljön bevaras. Satsningen värmer. En ville sjukt gärna bo i ett Erskine-hus – ingen annanstans går väl mys och modernitet så hand i hand.

4. Diego Valladares Parker (ny)

En till favorit från Gävle Konstskolas elevutställning i Konstcentrum. Vid vernissagen i lördags genomförde Valladares Parker en performance och målade på plats klart sitt utmanande verk om identiteter – men i rollen som sitt blonda alter ego. Suck, alla di unga är så genomtänkta och begåvade.

5. Haiku-yra (åter)

Äsch, vi kan inte hålla oss från lite amatörpoesi den här veckan heller:

Yxhugget ekar

korparna kraxar

över Konstiga Skogens hus

*

Ut från listan: Malin Gebre-Mehdin (2), Mammas kakor (3), Tess Asplund (4), Camilla Lagerqvist (5).

Mer läsning

Annons