Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 2

/
  • Tidningen Galago publicerar tecknaren Steve Nybergs seriedramatisering om attentatet mot tidningen Norrskensflamman, med titeln
  • Tidningen Galago publicerar tecknaren Steve Nybergs seriedramatisering om attentatet mot tidningen Norrskensflamman, med titeln
  • Det fria ordet hyllas men är klätt i sorg.
  • Lassgård från Österlen till Gavlerinken, i SVT-dokumentär.    Foto: Anders Brandt

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Det fria ordet (ny)

Med anledning av. Ni vet. Någonstans på kulturredaktionen ska finnas en bok med teckningar av den mördade Wolinski. Vi blir påminda om saken, av en fransktalande bekant som lånade ut boken för några år sedan. Men den vill inte låta sig hittas. Inte just den här dagen.

2. Galago (ny)

Utmärkt svensk vuxenserietidskrift. Inget i likhet med Charlie Hebdo. Men i senaste numret, som av en ödets nyck, återfinns en seriedramatisering av Steve Nyberg, av attentatet mot Norrskensflamman. En svensk tidning utsattes för ett terrordåd natten mot den 3 mars 1940. Tidningshuset ödelades helt. Fem människor dödades. Fyra av attentatsmännen var svenska militärer.

3. Rolf Lassgård (åter)

Kan vi tänka oss Rolf Lassgård som läsare av Nyårsklockorna i tv? Svar ja. Det vore helt naturligt. Gävleskådespelaren Lassgård har tassat in och blivit en svensk institution, precis så där smidigt som han hanterar sin långa kropp på scenen. Resligt aktuell i miniserien ”Den fjärde mannen” som visades i SVT under helgerna. Förärades också ett personporträtt i en tv-dokumentär som tyvärr var onödigt blekt gjord.

4. Vårens böcker (3)

Några är redan här. Några har redan hunnit bli favoriter. Håll utkik bland recensionerna framöver!

5. Trettondagsjazzen (ny)

En stolt tradition i Gävles musikliv. Har levt upp efter flytten till Gävle Konserthus. Arrangeras av eldsjälarna i Gävle JazzClub vars styrelsemedlemmar just nu heter Kenneth Björklund, Ulla-Britta Hjort, Kicki Westberg, Göran Olson och Lars Ljungkvist. Namn värda att nämnas oftare.

Ut från listan: Patrick Modiano (1), Görgen Antonsson (2), Gävles levande julkalender (4), Antirasistisk julstämning (5).

Mer läsning

Annons