Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 20

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Bäverhatt (ny)

Bara ordet är en fest! ”Bäverhatt” är en filmtitel. ”Bäverhatt” vann kortfilmsfestivalen i Uppsala 2012. ”Bäverhatt” visades gångna helgen på Silvanum i Gävle, med anledning av där pågående slöjdutställning. ”Bäverhatt” handlar om hur moderiktiga hattar gjordes av filtad bäverpäls. Hantverksdokumentär? Ha ha, sällan! ”Bäverhatt av Malin Skjöld påminner om 1960-talets galna, animerade Monty Python-collage och 1600-talsmåleri. Glöm aldrig ”Bäverhatt”!

PS. Publiksiffra vid visningen i Silvanum: fem. Inkluderade presentatören, arrangören och en inbjuden filmare. Skärpning Gävlebor, eller vi skickar en familj gnagare på er.

2. Graffitiväggen (ny)

Uppe nu. På sin plats utanför Länsmuseet. Och redan lever den.

3. Kristina Matousch (ny)

Vi åtar oss uppgiften att påminna om namnet då och då. Så att ni inte glömmer vem ni trampar på. Matousch är konstnären bakom det humoristiska verket ”Blixtlås” i Gävle. En metalldragkedja som löper mitt över stenläggningen och lyser extra just nu, på ett vårsopat, vattenglittrigt Stortorget. Det hemlighetsfullt igendragna blixtlåset ska komma på tal vid en av årets stadsvandringar (mer om dem i separat artikel) visar det sig. Personal från Konstcentrum guidar och de vet hur man öppnar upp konsten.

4. Jayne Anne Phillips (ny)

Amerikansk författare, aktuell med nya romanen ”Historien om Quiet Dell” som får läsaren att rasa i berättelsens och verklighetens bråddjup.

5. Julia Child (ny)

Amerikansk kokboksförfattare, aktuell med återutgivningen av ”Det goda franska köket” där omeletten blir till tidlös konst.

*

Ut från listan: Lita Cabellut (1), Strömvallen (2), Jens Lapidus (3), Roland Paulsen (4), Husmodet (5).

Mer läsning

Annons