Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 22

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Adonis (ny)

Att han kom. Ni fattar väl hur stort det är. Den arabiskspråkiga världens främsta poet. Reste till Sverige för att hämta ett pris i Älvkarleby. Och vilket intryck han gjorde. Adonis ord hade bergets tyngd men också samma lätthet som de glittrande vattendropparna i fallets fritt forsande vatten.

2. Allison Smith (ny)

Amerikansk konstnär som på egen hand räddar Gävle Konstcentrums sommarutställning från katastrof. Hennes installation ”The fort” handlar om Skansen och om sådant som vi inbillar oss är typiskt svenskt. Allison Smiths supersmarta perspektiv är precis vad som behövs.

3. Ångbåtsblues (ny)

Postumt och med osynligt sorgband utkommer det som blev Gävleprofilen Ingvar Henricsons sista bok. ”Gävles små ångbåtar” var hans livsverk och hans sista önskan att få lämna till eftervärlden.

4. Graffitiväggen i Gävle (1)

Rolfcarlwerners hårdrockshyllning äger fortfarande utanför Länsmuseet, annat har blivit mer kortlivat. Det här tuschtecknade försöket att ge kvinnor en plats på planket dukade tyvärr snabbt under.

5. Himmelsblått (ny)

Nog för att GIF-klacken kan behöva uppmuntran dessa dagar. Nog för att tabellplaceringen kan kallas tavla. Men det är den himmelsblå målningen däruppe som avses. Så välgjord och konsekvent, med en nyans som tydligen länge varit rasande svår att få fram. Titeln är ”Sommar”. Hoppas utställningen fortsätter.

*

Ut från listan: Mästaren Mullova (2), Li Österberg (3), Jakob Hultin Rosenberg (4), Kära böcker (5).

Mer läsning

Annons