Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 3

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Helene Börjesson (ny)

Ny ordförande i Gävles kultur- och fritidsnämnd. Hur hon sköter sig vet vi förstås inte än. Men välkommen på stolen. Det är första gången en miljöpartist sitter där. Och det ovanliga som utmärker Gävles miljöpartister är ett lika stort engagemang för konst som för solceller.

2. Djävulska toner (ny)

Några takter har läckt ut av Moto Boys nyskrivna musik till Folkteaterns kommande föreställning ”Faust i Gasklockan”. Gävle Symfoniorkester spelar. Det låter både skrämmande och förföriskt.

3. Fotofest (ny)

Den bästa fotokonsten i Hälsingland och Gästrikland visas upp på Sandvikens stora fotobiennal. Okej, att urvalet kunde varit skarpare. Men bland 70 bilder finns ändå tillräckligt många höjdpunkter. Som Hanna Sohlborgs ljusa ingrepp i tunnelmörker och Jostein Skeidsvolls döende praktblomma.

4. Teatervårnyhet (ny)

Gävle teater har presenterat sitt vårprogram. Och grattis Gävlebor! Det visar sig att ni också får se den magiska finska föreställningen ”The Outsider” som spelades vid Sandvikens teaterförenings jubileum i höstas.

5. Erskineputs (ny)

Känt byggnadsverk av arkitekten Ralph Erskine ska totalrenoveras. Det gäller Nya Bruket i Sandviken, bostadsområdet från 1970-talet. Ägaren Sandvikenhus lovar förbättringar, ”återställd standard” och energieffektivisering. Man lovar även att föra dialog med de boende. Låter toppen. Men tala gärna med stadsarkitekten och Länsmuseet också. Så att inga Erskinebarn åker ut med badvattnet.

Ut från listan: Det fria ordet (1), Galago (2), Rolf Lassgård (3), Vårens böcker (4), Trettondagsjazzen (5).

Mer läsning

Annons