Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 33

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Sonia Sahlström (ny)

En av Sveriges skickligaste spelkvinnor, konstaterar Uplands Spelmansförbund. Sonia Sahlström med rötter i Tierp uppträder på Spelstinafestivalen i Torsåker i morgon (mer om den i artikel här intill). Men hon har också tilldelats utmärkelsen årets Spelstinamedalj som delas ut under festivalen. Sonia Sahlström spelar fiol, har fört låtarvet från sin far Eric Sahlström vidare och kan dessutom dekorera sig med Zornmärket i guld. Fast kanske Spelstinamedaljen hamnar närmare hjärtat.

2. Biotemplet Amor (ny)

Rio-biografen i Ockelbo firar sitt 100-år i höst. Vi vill uppmärksamma en strävsam institution som invigdes 1915 under det vackra namnet Biografen Amor. Namnbyte 1944. Amor kanske lät för mycket porrulle. Men kärleken till filmen har överlevt. Under jubileumshösten visas bland annat Ingrid Bergman-klassikern ”Intermezzo”.

3. Gratiskonsert (4)

Redan utsålt eller vad man nu säger när biljetterna är gratis. Det blev rusning och kö. Många vill se Malena Ernman och Symfoniorkestern med flera i Gasklockan 29 augusti. Gävleborna har bra koll på vad som gäller, det måste man säga.

4. Sun Axelsson-trippel (ny)

Blå, rosa eller grön? Välj din favoritfärg på omslaget till ”Ett eget liv” som är återutgivning av Sun Axelssons tre självbiografiska romaner, i en enda mäktig volym. Utkom i måndags 10 augusti som var dagen när författaren skulle ha fyllt 80 år. Och det är faktiskt bara i den fysiska bokhandeln man har chans att välja färg. Fyndigt påhitt i branschkrisens tid av Ordfront förlag.

5. Susanne Ljung (ny)

Programledare för Sveriges Radios modeprogram ”Stil” som sänds en gång i veckan sedan 2007, så egentligen borde hon fått vara med här varje vecka sedan dess. Så bra är hon på att göra program som intresserar den som inte är ett dugg intresserad av mode. Med Susanne Ljung kan ämnet höstens klackhöjd lika gärna komma att handla om samhällsförändringar och samhällsfenomen, om konstnärer, makthavare, historia, filosofi, film och politik. Lyssna till exempel i dag.

*

Ut från listan: Kammarmusikfestivalen (1), Dilem och Nurfer Aslan (2), Martin Aagård (3), Väggen (5).

Mer läsning

Annons