Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 33

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

På besök i Yayoi Kusamas oändlighet.

1. Yayoi Kusama (åter)

Japanska konstnären Kusamas mani på prickar väcker uppseende. Hennes utställning på Moderna museet i Stockholm är en stor kulturhändelse i år. Men inte förrän vi upplevde den på plats förstod vi hur stor. Det finns inget annat sätt än att själv gå in i Kusamas huvud. Än finns tid för visit. In i det oändliga. Pågår till 11 september.

Förbundskapten Pia Sundhage.

2. Pia Sundhage (ny)

Jämställdhetsikon.

Engagerande teaterpersonlighet i Gävle.

3. Mattias Brunn (ny)

Folkteaterns nya konstnärliga ledare gjorde starkt intryck under Gävle Pride. Han presenterade Folkteaterns och Riksteaterns kommande, gemensamma föreställning ”Landet inuti” i ett panelsamtal på Kulturhuset Gävle. Inte många kan få ett panelsamtal att kännas brinnande.

4. Kollektivet (ny)

Tillsammans är vackert men svårt i Vinterbergs drama

Filmutbudet i Gävle tangerar bottenrekord. Danska ”Kollektivet” är undantaget. Thomas Vinterbergs relationsdrama skildrar drömmar om gemenskap när ett medelålders par bjuder in sina vänner till sin ärvda villa för att leva kollektivt. Det slutar i katastrof. Men även om filmen visar problemen krossar den inte idén. Till skillnad från Lukas Moodyssons ”Tillsammans” förfaller ”Kollektivet” aldrig till drift med linsgryta.

5. Po Tidholm (ny)

Viktig röst.

Skribent, bosatt på en gård i Hälsingland, har varit Norrlandskrönikör för Arbetarbladet Kultur och gett ut reportageboken ”Norrland”. Nu aktuell med dokumentärserien ”Resten av Sverige” i SVT, start 22 september. Ämnet: hur ska det gå för den svenska landsbygden? Han är exakt rätt person att ställa frågan.

Laglig sprejkonst i Gävle.

HEDERS. Hjärta graffiti. Utan Länsmuseets graffitivägg hade Gävleborna inte fått se det här kärleksbudskapet.

Gammalt trähus i rosa garn.

HEDERS: Handarbete. Virkkonstnären Oleks invirkade hus som just nu ruckar på verkligheten i Avesta.

Ut från listan: Mansjakt (1), Jonas Gren (2), ”Flickan som räddade mitt liv” (3), Gävle Pride (4), Höstkänning (5).

Mer läsning

Annons