Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 35

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Paviljonger (ny)

Plötsligt kan man hamna framför en skönsjungande sångkör, mitt i middagsrusningen, mitt mellan bilarna. Musikpaviljongen i Gävles Esplanad är sliten och bedagad. En plats från ett annat sekel men fortfarande en levande plats. Gavlekören gjorde onsdagskvällen glad.

2. Hans Tjörneryd (ny)

Gävles enfant terrible en gång. Konstnären Tjörneryd fick heta tok när han ställde ut skrot på torget. I hans mångåriga frånvaro har folk fått nöja sig med att skälla på rondeller. Men nu är vildbasaren tillbaka i stan. Det kan bli annat av.

3. Stieg Larsson (ny)

Originalet. Aktivist, journalist och författare från Västerbotten. Född 1954, död 2004. Inte låter vi en Lagercrantz skymma en Larsson.

4. Mobila Toivonen (ny)

Gästrikekonstnären Esa Toivonen lägger löpande ut sina verk på Facebook och Instagram. Han kallar det mobilteckningar. De enkla bilderna i ett flöde blir till en vidunderlig vardagsberättelse. Toivonen är också aktuell med en utställning på Galleri K i Gävle just nu. Där finns några av mobilteckningarna och mycket mer av hans stilla förundran över livet.

5. Lena Endre (ny)

Det är lätt att bli starstruck när en Dramatenskådespelare och filmkändis dimper ner på Gävle teater för att presentera en av höstens kommande teaterföreställningar som hon regisserat. Inte för fin för att göra en sväng till Gävle direkt från en Stockholmspremiär. För att träffa den samlade landsortspressen – läs två personer!

*

Ut från listan: Villemo Linngård Oksanen (1), ”Hackers” (2), Väggen (3), Drömtextil (4), Sätra (5).

Mer läsning

Annons