Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 42

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. ”Nora Webster” (ny)

Den här veckan måste vi bara köra en litteraturspecial. Det är höst, det bokhöst, det är höstbokflod! Med så mycket nytt och bra att läsa. Romanen ”Nora Webster” av Colm Toibin handlar om en hemmafru på irländska landsbygden och hennes långsamma frigörelseprocess. Han skriver storslagen vardagsdramatik.

2. ”Rörelsen. Den andra platsen” (ny)

John Ajvide Lindqvist stakar ut ett eget, magiskt litterärt universum i en ”självbiografisk fantasi”. Glidningen mellan fakta och fiktion, mellan dröm och verklighet, mellan galenskap och insikt. Det är som trolleri.

3. ”Den blå klänningen” (ny)

Franska författaren Michèle Desbordes lyfte fram ett gripande kvinnligt konstnärsöde i en roman inspirerad av skulptören Camille Claudels liv. Poetiskt och fullkomligt genialt. I höst äntligen utgiven på svenska.

4. ”Kriget har inget kvinnligt ansikte”

Alla böcker är förstås aktuella av årets nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj. Vi väljer denna dokumentära skildring från 2004, för vilken hon intervjuade över 800 kvinnor!

5. ”Skriv som en nobelpristagare” (ny)

Övningsexempel och skrivuppgifter ingår i bibliotekarien Kristian Fredéns upplägg; bli nästa Nobelpristagare! Egentligen är hans bok en presentation av tio författarskap som tilldelats Nobelpriset. Hur skrev Selma Lagerlöf egentligen? Vad är det som gör Alice Munro så bra? Seriöst, en mycket seriös introduktion som inte skäms för sin lättsamma form.

*

HEDERS. Anna Hanning och ”Tosca”. Gripande sång, brinnande gestaltning, strålande premiärföreställning av Gävle Musikdramatiska teater i Staffanskyrkan.

HEDERS. Konstnärerna Carina Bodström, Ninna Gunnarsson och Maria Forsling Jenke. Som vann Gävle Konstgrafikerns pris Guldnyckeln i år. Helt rätt, jätteförtjänt!

HEDERS. Litteraturfestival i stadsdelsbiblioteket Sätra. Kort sagt, fantastiskt initiativ.

*

Ut från listan: Svetlana Aleksijevitj (1), Sara Danius (2), Henning Mankell (3), Jostein Skeidsvoll (4), Folkteaterns gängbildning (5).

Mer läsning

Annons