Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 46

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Strömvallens bevarande (ny)

Alla vill använda Strömvallen till sitt. Alla vill åt marken. Det rycks och slits i den gamla arenan. Isbana hit, bostäder dit, växthus uppåt väggarna. Men hittills har bara en haft rätt, vår kollega sportkrönikören Stisse Åberg som skriver att han vill behålla en idrottsplats. För att idrotten ska ha en naturlig plats i staden och i Gävlebornas liv. Det är ett viktigt inlägg i bevarandefrågan. Därför att om Gävles idrottshistoria ska ha en plats så måste platsen få behålla sin själ.

2. Ola Larsmo (ny)

Författare och kraftfull ordförande i Svenska PEN, har kommit att synas mer och mer i debatten. Belönades i veckan – med årets Arguspris. Arguspriset ska gå till en person som "på ett förtjänstfullt sätt har manifesterat humanioras värde och betydelse för en bredare allmänhet".

Det kan man verkligen säga kom till uttryck i Gävle i onsdags, när Ola Larsmo föreläste på Länsmuseet om svensk utvandrarhistoria. Salen blev så proppfull av intresserade Gävlebor att man tvingades sätta in extrastolar.

3. Gerillaflickor (ny)

Elisabeth Bucht alias gatukonstnären Garnapa ställer ut textila dockflickor i Gävle. Hon visar i en serie fotografier hur hennes kvinnliga befrielsearmé kan störta männen från monumenten. Det är väldigt snyggt och pedagogiskt.

4. Kulturhuset Gävle (2)

Jamen, här verkar redan hända saker. Temadagar, föreläsningar och i måndags kom ett 80-tal personer bara för att diskutera Gävles kulturpolitik. Och nästa vecka, kan vi lova, blir det både konstvernissage, konsert och teaterpremiär.

5. K Special (ny)

Detta SVT-program påstår sig visa världens bästa kulturdokumentärer. Det är helt sant! Den gångna veckan visades ”Ett nytt liv” som börjar med ett arv från en farbror och nyckeln till hans bankfack. Där ligger en bunt teckningar, gjorda på toalettpapper. Vems och varför? En mer spännande ingång till konstens värld är komplett omöjlig att föreställa sig. Se i Play, please!

*

Ut från listan: Erik Engman (1), Urbergsterrassen (3), Harry Potter (4), Kort sagt (5).

Mer läsning

Annons