Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 49

/


Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Östersunds FK (ny)

Fotbollslaget som spelar teater, dansar balett, gör konstprojekt och läser feministen Chimamanda Ngozi Adichie i bokcirkel. Fotbollsspelarna som säger att det är kulturen som tagit dem upp i Allsvenskan. Men klart de ska ha en plats i toppen. Sorry Gefle, det är inte garanterat vilka vi hejar på nästa säsong.

2. Fristadsboken (ny)

Läromedlet för Gävlemoderater har kommit, för de där politikerna som höll på att sabotera hela fristadssystemet. Nu kan de läsa och förhoppningsvis förstå i ”Fristäder, gästfrihet och yttrandefrihet”, en ny bok som släpptes i veckan. I Nätverkstans skriftserie i samarbete med Svenska Konstkritikerförbundet och Gävle Konstcentrum.

Den innehåller olika texter och bland annat ett upprop från den franska filosofen Jacques Derrida. Men huvudrapporten om yttrandefrihetens tillstånd i världen är skriven av konstkritikern Niels Hebert (frilansande medarbetare här på kultursidan, det är vi stolta över). ”Världen håller på att bli tystare”, varnar han.

3. Baree Khalil (ny)

Barnkulturbärare från Syrien och Gävlebo. Han håller skrivarverkstäder för barn på Länsmuseet och berättar sagor på arabiska ute i länet. Han har gett ut poesi som speglar inbördeskriget i Syrien ur ett barns perspektiv och en bok som bygger på barns frågor om livet. Han har skrivit “Texts I found in the washing machine”, bara en sån sak.

4. Drottningens bevarande (ny)

Gästriklands enda stadsarkitekt är hon väl, Sandvikens Helena Tallius Myrman? Och räddandet av kulturbyggnaden Drottningen är väl hennes verk? Så kan det gå när det finns expertkunskap i kommunerna.

5. Strömvallens bevarande (2)

Alltid lika aktuellt.

*

Ut från listan: Fribroderi (1), Kulturstöd (3), Sanna Gibbs (4), Carola Hansson (5).

Mer läsning

Annons