Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 5

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. ”Suffragette” (ny)

Kampen för kvinnlig rösträtt var blodig. Den bild av konfrontation och omänskliga uppoffringar som ges i biofilmen ”Suffragette” har inte mycket gemensamt med de hemtrevliga teaterscenerna i tv-serien ”Fröken Friman”. ”Suffragette” är på allvar. Grym. Ett drama om historiska händelser, så oförsonligt gjort som det krävs. Filmen har gått ett tag i både Gävle och Sandviken men visas åtminstone ytterligare några dagar, så skynda.

2. Videoguden (ny)

En ny omgång videokonstfilmer rullar sedan i går på Region Gävleborgs videovisningsstationer i satsningen Videogud. Läs mer om programmet här. Vi vill bara passa på och ge vår hyllning till den enda guden, Videoguden, som är så generös med rörlig bildkonst och be en bön att hen får fortsätta sin gärning.

3. Izabell Sjödin (ny)

Vem är hon? Ung Gävletecknare utvald att ställa ut på den jurybedömda Teckningsbinennalen 2016 som öppnade i lördags. Izabell Sjödin blev också utsedd till utställningens yngrestipendiat. Vem är jag? Frågar hon sig i tre säkra porträtt under titeln ”Delar av mej”. Kan ses i Sandvikens konsthall till 21 februari.

4. Musiksagor (ny)

Gävlesymfonikerna spelade som om drakarnas eld var efter dem! ”Game of thrones”-musiken fick stående ovationer vid lördagens konsert med fantasy-tema. En fullständigt magisk kväll blev betyget. Den här gången var det inte filmsagorna utan musikerna, sångsolisten och kören som öppnade dörren till främmande världar.

Och apropå denna fantastiska effekt – det är visst dags att kliva upp på barrikaderna igen. Nu riktas ett nytt hot mot Gävlesymfonikernas lillasysterorkester Västerås sinfonietta. Den räddades i höstas från nedläggning men istället kom nu i veckan hotet om att stympa den, genom att skära ner musikernas tjänster till 50 procent. Inte precis som en saga.

5. Musikaliska skottar (ny)

Kulturredaktionen fick en förhandsglimt av Skottes Musikteaters nya barnteaterföreställning ”Kainos sång” som har premiär i morgon lördag 6 februari. Och påmindes om vad som gör Gävles fria teatergrupp så speciell. Den är så vansinnigt musikalisk. Musiken används inte som topping utan utgör en naturlig del i deras uppsättningar. Den genomsyrar allt, finns till och med i rytmen av marscherande soldater och i ljudillustrationen av ett bombplan.

*

Ut från listan: Expansiv poesi (1), Anderssons dans (2), Suveräna Saaristo (3), Annika Paldanius (4), Bergbys skolfoto (5).

Mer läsning

Annons