Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 6

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Feminismen i landstingsledningen (ny)

Region Gävleborg (landstinget på gammelspråk) har köpt normkritiska konstverk till chefstjänstepersonernas och politikernas väggar. Så att det ska tas klokare beslut. Effekt eller inte, det blev i alla fall en strålande komplettering av en gubbig kollektion landstingskonst.

2. Leif Eriksson (ny)

Lokalradiochefen i Gävleborg fräste till mot hovet. Prinsessans Madeleine var på besök och vägrade tala med media, igen. Kungahuset sköter inte sitt jobb, som vi avlönar dem rikligt för, påpekade han med rätta. Fast en annan tanke är ju att de gör just det – genom att hålla sig oåtkomliga, hålla avståndet till folket och mystiken uppe. De ägnar sig åt att till varje pris bevara monarkin, och försöka ha kvar jobbet. Löjligt nog, precis som vem som helst av oss just nu. Kungahuset agerar logiskt. Fast ingenting är förstås logiskt med ett kungahus.

3. Sandvikens konsthall (ny)

Har ni inte fattat grejen med videokonst och installationer? Sandvikens konsthall gör ett pedagogiskt mirakel med konstnären Michel Droettos utställning ”The Reminiscence of the future”.

4. Joanna Rubin Dranger (ny)

Ett välkommet besked i veckan, att Konstfackprofessorn Joanna Rubin Dranger ska föreläsa i Gävle på måndag – om hur toalettsymboler, hakkors, berusade gorillor, Mona-Lisa och rasstereotypa bilder hänger ihop. Bästa Stadsbiblioteket anordnar detta.

5. Mello-tur (ny)

Ny undersökning visade att en kommun som arrangerar en deltävling i Melodifestivalen pungar ut med omkring två miljoner kronor för vip-fest, arena och ersättningar till produktionsbolag. Vinsten, säger kommunerna, är att ortsbornas stolthet stärks. Något mervärde i form av turism räknar man inte ens med. I Gävle sparar vi pengar och är stolta över att slippa spektaklet.

Ut från listan: "Tusen bitar" (1), Hundra höjdare (2), Cilla Rörby (3), Jonas Kjellgren (4), Arkitekttävlingsutställning (5).

Mer läsning

Annons