Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 9

/


Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Mattias Gordon (ny)

Illustratör och animatörer med bas i Skutskär. Nu har han gjort den makalösa trailern inför ”Faust i Gasklockan”. En kort animerad film som är ett konstverk i sig. Poetiskt, underfundigt och ödesmättat. Helt och hållet magiskt. Kärlek till Mattias Gordon!

2. Kvinna med vapen (ny)

Pass på så att inte politikerna i Växjö kommer och tar ner den här Gävleskulpturen. Pilbåge är ju ett livsfarligt vapen. Nästan som en handväska.

3. Sanna Gibbs (1)

Hon kom oskuldsfullt vitklädd och vann sin seger på hemmaplan. Sanna Gibbs stod för röstresurserna som bedårande tonårs-Julia i Riksteaterns turnéversion av Shakespeares tragiska kärlekssaga. Det var ingen föreställning som fick publiken att fälla tårar. Men varför skulle vi, när det finns en nytänd operastjärna från Gävle att le åt.

4. Marie Björk (ny)

Gävleroman får pris av Västerås! Tidigare Gävlebon Marie Björk romandebuterade förra året med en fin ungdomsbok om svarta tonår i Gävle, ”Jag blundar tills jag finns”. Nu belönas hon med ett kulturstipendium från Västerås stad – där hon också bott. ”Jag är stolt och lycklig! Tack för att ni tror på mig!”, twittrar författaren. Jadå, stolta är vi i Gävle också.

5. Alexandra Pascalidou (ny)

Det är helt enkelt för jävligt. Haten, hoten och de rasistiska trakasserierna mot Sverige Radio-medarbetaren Alexandra Pascalidou. Som nu tvingat henne att ta beslutet att avgå som programledare för ”Ring P1”. Med omedelbar verkan. För jävligt. Men att hon stått ut med just ”Ring P1” så länge förtjänar också ett sjujävla bragdguld.

Ut från listan: Dagbladet (2), Benno Eriksson (3), Damen med handväskan (4), Roy Andersson (5).

Mer läsning

Annons