Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskapen rasar

/

Annons

Bokhyllan gav vika i går. Ett helt uppslagsverk tumlade ut över golvet med ett brak, från redaktionsbiblioteket.

Det var Bra Böckers lexikon, 25 gröna ryggar A till Ö. Sannolikt inte rörda de senaste tio åren.

Var det ett omen? Var det gångna kulturredaktioners vålnad? Var det ett raseriutbrott från en resurs som kände sig rysligt förbigången?

När man någon sällsynt gång vänder sig till de tryckta uppslagsverken i dag – så är det inte för att söka kunskap – utan för att förfasa sig över okunskap. För att få en bild av äldre tiders fördomar; Sveriges gillande av rasbiologi till exempel.

På hyllan under står Nordisk familjebok i en, två, tre, fyra olika upplagor. Med titlarnas guldbokstäver knappt läsliga och allt mer vackert nötta skinnband i takt med stigande ålder.

Malligast tronar Nationalencyklopedin. Tryckt 1989–1996. Ännu ung. Rakryggad och spänstig. Konstlädret lyser nytt, sobert mörkblått och vinrött. Men tvek om KÄG–MALAX någonsin blivit öppnad.

Bra Böckers Lexikon – det som rasade ur hyllan med ett brak – var en stor försäljningsframgång på 1970-talet. I en växande medelklass som självklart hade köpt bokhyllor till sina nya hem. Som hade sett ”Tiotusenkronors-frågan” och ”Fråga Lund” på tv, som var medlemmar i de nystartade romanbokklubbarna, som hade skräckblandad respekt för bildning – men också tyckte att det var något som deras barn hade sin fulla rätt att ta för sig av. Kunskap var framtiden; att kunskap inte skulle bevaras på papper var inget man kunde föreställa sig.

Uppslagsverkens historia är drömmen om att sammanfatta allt vetande. ”Att samla ihop kunskap till en helhet eller ett system torde ha varit en av människans första intellektuella ambitioner”, informerar Nationalencyklopedin under uppslagsordet encyklopedi.

Världens mest kända uppslagsverk är engelskspråkiga Encoclopæedia Britannica. Denna uppgift kan man finna i Wikipedia som därmed inte kan sägas vara helt pålitlig. För kändast är väl numera Wikipedia själv.

Mer läsning

Annons