Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnodominans på Gävlegallerierna

/
  • Pia Maria Högmans utställning om hembygden i Gävle och Gävleborg öppnar på fredag, under en kvinnodominerad konsthelg.
  • Lisbeth Sjölin vid en tidigare utställning i ett litet (och nu nedlagt) Gävlegalleri. På lördag öppnar hennes nya utställning, i ett ännu mindre galleri, på sju kvadrat.   Foto: Lars Wigert

Annons

Fyra nya konstutställningar öppnar i Gävle till helgen. Och det är de kvinnliga konstnärerna som tar plats, överallt. På Elixir, på Galleri Brynästorget, på Kulturkiosken och på nya minigalleriet Sju kvadrat.

Liselotte Fluhr ska visa måleri och text på Galleri Brynästorget i Brynäs Centrum. Utställningen kallar hon 'Mötet med Chi'.

Berit Norrbelius Lindberg ställer ut akrylmålningar under titeln ”Land och hav” på Galleri Elixir i Gävle sjukhus.

Lisbeth Sjölin blir den som inviger konsthantverksbutiken Kollakollas nya utställningsrum Sju kvadrat på lördag. Hon visar skulptur och måleri.

Och på Kulturkiosken kommer man att kunna se Pia Maria Högmans utställning ”GVLE” . Pia Maria Högman är född i Gävle men studerar vid Det Kongelige Danske Kunstakademiets Designskole i Köpenhamn. ”GVLE” är hennes avgångsprojekt från skolan och handlar om den kulturella identiteten i hembygden, Gävleborg. ”Brynäs IF och Julbocken är exempel på symboler som länge förknippats med regionen, men finns det något som tydligare kan berätta historien om Gävleborgs län?”, frågar hon sig.

På Kulturkiosken regerar kvinnorna även i lilla lokalen Sideshow där Linn Flodéns alster tar vid efter Maria Hedlunds pågående utställning.

Lokala kvinnliga konstnärer i Gävles små och strävsamma gallerier (målningar av Anna-Carin Stenman visas förresten till och med söndag på Galleri K) alltså.

Medan institutionerna – Länsmuseet respektive Konstcentrum – visar Joe och Roy. Är det fortfarande svårt att komma in i finrummen?

Kanske är det en slump. Kanske är det den naturliga följden av att museer och kommunala konsthallar har bredare uppdrag, långa utställningsperioder och hinner med få konstnärer per år. Kanske är det ett mönster.

På konstskolorna är en majoritet av eleverna kvinnor. Men ju högre upp i konstvärldens hierarki, desto fler män, konstaterade genusforskaren Vanja Hermeles undersökning 2009.

BJ

Mer läsning

Annons