Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan veckans topp

/

Annons

1. (ny) Kallt!

Allt går trögt. Cykeln, bilen, tågen, tankeverksamheten. Köldens eviga soundtrack är Ted Ströms ”En vintersaga”. Bistert. Men också dämpande, en vila. Vi bor just nu i långsamheten. Och hellre 20 minus ute än kyliga åsikter inne. Man kan inte ta på sig långkalsonger mot främlingsfientlighet.

2. (2) Lotass jul

Eller Lottas jul, som ni behagar. Akademiledamoten och författaren Lotta Lotass aktuella webbaserade verk visar gångna julars juleträd till tonerna av ”Oh Tannenbaum”. Livets barr, liksom. På www.ordfabriken.org/autor/autoreter.htm. Grym julhälsning från andra sidan, kvar för tredje veckan på topplistan.

3. (ny) Trycksvärta

I anslutning till ovannämnda presenterar vi årets julstjärna av gammalt tidningspapper. Ack så symbolisk i denna tid när storstadstidningarna slåss om att slå ut varandra med Ipad-appar. Vi väljer att tänka positivt: en god form av återanvändning. Papperstidningen som överlägset användbar på alla områden.

4. (ny) Jenny Wrangborg

Kallskänka och poet som återkommande medverkar som gästkrönikör på Arbetarbladets ledarsida med dikter ur verkligheten. Kultursidan gillar! Bidraget i måndags var tungt som ärtsoppsgrytan åt ett helt regemente. Den handlade om ”ett samhälle som glömt vad ett samhälle är”.

5. (ny) Inga Lundén

Minns ni bibliotekschefen som rörde upp dammet på Stadsbiblioteket i Gävle innan hon försvann till finare befattningar? För dagen i hetluften i huvudstaden, utskälld för att ha sålt ut Stockholms stadsbiblioteks biblioteksinköp till kommersiella krafter. Det låter inte klokt. Men man kan inte låta bli att imponeras av Inga Lundéns oräddhet. Och försvara sig kan hon ju (Expressen 1/12).

Veckans ordningsfråga: När ska hockey inordnas under beteckningen kampsporter? Eller blir underhållningsvåld på is en särskild konstform?

Veckans hedersomnämnande: Marsipanprimadonnan i konstnären Margareta Perssons pepparkaks-operahus (!) på Länsmuseet. Utstrålar godhet.

Ut från listan: Härliga Hedesunda (1), Christian Vásquez (3), Grand-iost (4), Skarpt läge (5).

Mer läsning

Annons